JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Topptrioen tar gjenvalg

Både leder Jacqueline Smith, nestleder Johnny Hansen og forbundssekretær Anita Furuvik i ønsker fire nye år som Sjømannsforbundets valgte ledelse. Onsdag starter forbundets landsmøte. Det avsluttes med 100-årsjubileum lørdag 25. september.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Samtlige tre ble valgt inn i sine posisjoner for første gang på landsmøtet i Sandefjord i 2006, og det var ingen overraskelse at de tre har gitt valgkomitéens leder, Kaare Mathisen beskjed om at de ønsker en ny periode.

Flere i ledelsen?

Fram til 2006 hadde Norsk Sjømannsforbund fem i den valgte ledelsen. Da bestod ledelsen av to nestledere og to forbundssekretærer i tillegg til leder. Sjømannsforbundets Region Nord har fremmet forslag om en vedtektsendring som betyr at forbundet skal tilbake til den gamle ordningen. Det er et forslag vedtektskomitéen ikke har gitt sin tilslutning, men om regionen får støtte fra flere regioner, blir man nødt til å komme opp med enda en nestlederkandidat og enda en kandidat til vervet som forbundssekretær.

Vedtektskomitéen begrunner sitt standpunkt med at reduksjonen av den landsmøtevalgte daglige ledelsen fra fem til tre personer skjedde etter grundig gjennomgang av hele organisasjonsstrukturen til forbundet. Grunnen til reduksjonen var for at man skulle ha en mindre politisk ledelse samt styrke og sikre den faglige kompetansen i forbundet slik at man lettere kunne skifte den politiske uten at det oppsto et «vakuum» fagligmessig i forbundet.

LAST NED: Bakgrunn: Det bølger opp og ned (pdf)

Utskiftninger

Selv om det ikke er ventet endringer i toppen når valgene gjøres førstkommende fredag, vil det bli kamp om posisjonene i forbunds- og landsstyret. I begge styrene vil det komme utskiftninger. Valgkomitéens leder Kaare Mathisen spådde for to uker siden overfor Maritim Logg at noen av de eldste i styrene bør ut, enten fordi de begynner å trekke på årene, eller fordi de har sittet de tre periodene de kan sitte.

- Det gir muligheter for få inn yngre krefter, sa Mathisen.

Utfordringen for valgkomiteen er å finne en balanse mellom kjønn, fartsområde og geografisk tilhørighet, slik at alle blir fornøyde. Særlig når det gjelder landsstyret som foruten forbundsstyret, den valgte ledelsen og de fire regionlederne består av åtte medlemmer med hver sin personlige varamedlem.

Kontingent

En fast gjenganger er spørsmålet om medlemskontingentens størrelse. Norsk Sjømannsforbund tar 1,4 prosent av hyra, men har ikke noe øvre tak på kontingenten. Det kan det bli endring på om et av vedtektsendringsforslagene får flertall under landsmøtet. Forslaget lyder på at man setter et øvre tak på 500 kroner i måneden.

Det er også kommet forslag på at mer av kontingenten skal gå tilbake til de lokale tillitsvalgtutvalgene, men ingen av disse forslagene har fått støtte fra vedtektskomitéen.

Hemmelig

Norsk Sjømannsforbund ble stiftet i Oslo 25. september 1910, og forbundet avholder sine landsmøter hvert fjerde år i den uka hvor stiftelsesdatoen er. I forbindelse med 100-årsjubileet har man valgt å forskyve landsmøtet litt. I stedet for å starte på søndag eller mandag og være ferdig på torsdag, vil man i år starte onsdag og avslutte med jubileumsfest på selve stiftelsesdatoen 25. september.

Hva som vil skje på selve festen for å markere jubileet, er en godt bevart hemmelighet. Med kulturinnslagene fra landsmøtet for fire år siden friskt i minnet, er det i hvert fall liten grunn til ikke å glede seg for de mange delegatene og gjestene som vil delta på festen førstkommende lørdag.

SØKEORD: SJØMANN-2010

Annonse

Flere saker

Annonse