JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefraværet kraftig ned

På ett år er sykefraværet redusert med over 10 %, og i LO tror man at dette bare er starten.

einar.fjellvik@lomedia.no

Tallene som ble offentliggjort i formiddag gjelder for 2. kvartal i år. Da var det totale sykefraværet på 6,3 %. Det er 10,7 % lavere enn ett år tidligere.

Halvveis til IA-målet

I avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er målet å få sykefraværet ned til 5,6 %. Kun en gang siden denne avtalen ble inngått mellom myndighetene og partene i arbeidslivet i 2001, har man vært like nær dette målet som nå. Det var i 2. kvartal i 2005. Også da var fraværet nede i 6,3 %.

Mer i vente

– Dette er veldig positive tall, og gir grunn til optimisme, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes i en kommentar.

Hun mener dagens tall viser at langsiktig arbeid og fokus på forbyggende tiltak i virksomhetene har effekt.

– Den nye IA-avtalen er også forsterket med en rekke nye virkemidler. Når disse virker for fullt, har vi tro på at den positive utviklingen fortsetter, sier Sundnes.

Inspirerende

– En stor inspirasjon i arbeidet med å få ned sykefraværet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Statsråden er også fornøyd med at bruken av graderte sykemeldinger stadig øker. 22,5 % av alle sykefraværstilfellene var graderte i andre kvartal.

– Det viser at oppmerksomheten rundt graderte sykemeldinger i vinter har hatt en effekt, sier statsråden.

Mindre fravær over alt

Dagens tall viser at det særlig er det legemeldte fraværet som har gått ned. Det egenmeldte fraværet har vært stabilt det siste året.

Tallene forteller om redusert sykefravær blant både kvinner og menn, i alle bransjer og i alle fylker.

Fraværet gikk mest ned i privat sektor, med 11,2 %. Statlig forvaltning (inkludert helseforetakene) og kommunal forvaltning hadde nedgang på henholdsvis 10,7 og 8,2 %.

LES MER: Flere tall hos Nav og hos Statistisk sentralbyrå

Annonse
Annonse