JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha egne kompetansetillitsvalgte

Det trengs en ny type tillitsvalgte – kompetansetillitsvalgte - var konklusjonen på LOs utdanningskonferanse på Sørmarka i dag.

torgny.hasaas@lomedia.no

Nå er ikke ideen helt ny. For eksempel har LO-kongressen vedtatt at det er behov for å ha kompetansetillitsvalgte, men i dag ble innholdet i et slikt tillitsverv, konkretisert.

– Dette har vi gleda oss til å presentere, sa LOs nestleder Tor Arne Solbakken da han åpnet presentasjonen.

Han understrekte at det overordna målet er livslang læring for alle. Det er feil når noen går av med AFP fordi de ikke får påfyll av kompetanse.

Skal motivere

En kompetansetillitsvalgt skal være en tillitsvalgt på den enkelte bedrift som skal motivere og legge til rette for etter- og videreutdanning i den enkelte bedrift.

I første omgang har AOF fått i oppdrag å arrangere et kurs for slike tillitsvalgte for å prøve ut hva slag kunnskap en kompetansetillitsvalgt trenger.

Britisk-inspirert

LO har hentet inspirasjon til den kompetansetillitsvalgte fra engelsk fagbevegelse som gjennom flere år har drevet et prosjekt kalt «Union learn», der opplæring på arbeidsplassen er sentralt.

Kompetansetillitsvalgt har vært drøftet i stortingsmeldingene «Og ingen sto igjen..» og «Om utdanningslinja». I tillegg drøftet Karlsen-utvalget spørsmålet.

– Vi ønsker å gjøre denne jobben i et trepartssamarbeid, sa Solbakken.

– Politikerne positive til dette. Arbeidsgiverne litt på glid. Fra forskrekket avsky til betinget nysgjerrighet, sa han og håpet på at arbeidsgiversiden vil være med på et skritt videre.

«En hel eske med Colombi egg»

– Dette er et tiltak for å hjelpe de som trenger det mest. De som er vanskeligst å få med, er de som trenger det mest. Men det er også de som blir de ivrigste, og spesielt hvis det er et fagbrev i enden. Dette er ikke bare et Colombi egg. Dette er en hel eske med Colombi egg, sa en entusiastisk nestleder med sans for metaforer.

Prosjektgruppa har utarbeidet et hefte hvor de drøfter hvilke krav som bør stilles til en kompetansetillitsvalgt og hva slags kompetanse en slik tillitsvalgt bør ha.

Annonse
Annonse