JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kirkestreik fra i morgen?

For første gang i historien har Kirken og dens ansatte måttet søke Riksmeklingsmannens hjelp for å forsøke å unngå kirkestreik.

einar.fjellvik@lomedia.no

Ikke mindre enn 20 fagforbund er involvert i lønnsoppgjøret for de kirkelig ansatte. Normalt kommer de fram til en forhandlingsløsning med Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA). Så ikke i år. Midt i august brøt forhandlingene sammen. 8 forbund takket ja til KAs tilbud, mens 12 forbund – med Fagforbundet (LO), Presteforeningen (Unio) og Delta (YS) i spissen – avviste tilbudet.

Splittende profil

Når de kirkelig ansatte ikke kunne tale med en tunge under de avsluttende forhandlingene, skyldtes det profilen på tilbudet fra KA. Mens blant andre Musikernes fellesorganisasjon var svært tilfreds med tilbudet til sine relativt høytlønte kantorer og domkantorer med høy utdanning, var frustrasjonen stor blant de som holder til på de laveste trinnene på vårherres lønnsstige.

Både Fagforbundet og Delta hevder at deres medlemsgrupper ville fått en langt dårligere lønnsutvikling enn ansatte i andre sammenliknbare tariffområder, hvis de hadde godtatt KAs siste tilbud.

LES OGSÅ: Kaotisk kirkeoppgjør

Frist til midnatt

Nå har meklingsmann Mats Stensrud frist til midnatt med å lose KA og de 12 «brudd-forbundene» fram til enighet. Lykkes han ikke går 264 kirkelig ansatte i Oslo, Bergen og Stavanger – samt i kirkestatsrådens hjemkommune, Gran på Hadeland – ut i streik fra i morgen.

De som eventuelt går ut i streik er kirketjenere, organister, kirkegårdsarbeidere, administrativt personale og assistenter og barne- og ungdomsarbeidere i menighetsbarnehager.

En eventuell kirkestreik vil ramme gudstjenester og andre kirkelige handlinger, samt arbeid på menighetskontorene. I tillegg vil korøvelser, søndagsskole, konfirmantundervisning, renhold og administrative funksjoner bli berørt.

Følg innspurten i meklingen hos Fagbladet.no

Annonse
Annonse