JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jensen vil ikke beklage

Frp-leder Siv Jensen nekter å beklage bruken av ordet snikislamisering.

– Når partiets nestleder beklager ordvalget til partilederen på engelsk, bør jo partilederen kunne gjøre det samme på norsk, sa statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg til VG og TV 2 tirsdag.

Tidligere på dagen hadde Ketil Solvik-Olsen under Frps møte med internasjonal presse slått fast at begrepet var tatt ut av sin sammenheng og senere brukt på en måte han fant grunn til å beklage.

Men Siv Jensen finner selv ingen grunn til å be om unnskyldning for sitt ordvalg i den mye omtalte talen fra 2009.

– Da jeg holdt talen, var det i en sammenheng som handlet om å bekjempe framveksten av radikale grupperinger som stilte krav til sære bestemmelser i norsk lov. Det skal vi ikke gi etter for, verken nå eller i framtiden, sier hun til TV 2.

– Les også: Stoltenberg ser mot 2017

Pressekonferansen der Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen og FpU-leder Himanshu Gulati gikk i rette med omtalen av partiet i utlandet, har fått beskjeden omtale i internasjonale medier.

– Det er store sjanser for at vi får en finansminister og en olje- og energiminister fra Frp. Da er det viktig at disse personene kan diskutere de viktige sakene, og ikke disse feilaktige oppfatningene, sa Solvik-Olsen under pressekonferansen.

For svenske Aftonbladet har iallfall rett når avisen tirsdag kveld slår fast at Frp har sett seg lei på utenlandske mediers koblinger mellom partiet og massemorder Anders Behring Breivik.

– Breivik forlot oss fordi vi var for liberale, sa Solvik-Olsen. Han var selv medlem av Oslo Frp samtidig med Breivik, men husker ingenting av ham.

– Det er vanskelig å se hvorfor han kom inn i partiet, men lett å se hvorfor han forsvant. Det fins ikke grobunn for hans ideer i vårt parti, sa han og la til:

– Elsk oss eller hat oss, men gjør det på riktig grunnlag.

– Les også: Solberg med god tone

Journalist Björn Lindahl, svensk frilanser som har bodd i Norge i mange år og som sitter i styret for utenrikskorrespondentenes forening i Norge, mener at norsk presse ikke forstår hvor stor Breivik-saken er i utenlandske medier.

– Alt som skrives om Norge, har Breivik som en slags inngangsport, sier han.

Lindahl spurte Solvik-Olsen om partiet angret på bruken av ordet «snikislamisering», og mente han langt på vei fikk et klart svar.

Nestlederen i Frp mente at bruken av ordet var tatt ut av sin sammenheng, men innrømmet at det var en «dårlig bruk av ordet».

– Det dreide seg om eldrehjem der det ble krevd at kunstverk med griser som motiv skulle fjernes. Vi har mange muslimer i vårt parti, noe vi neppe kunne hatt hvis vi var muslimfiendtlige, påpekte han.

– Les også: Erna «sukrer» samtalene

Også uttalelser fra Frps fylkesleder i Oslo, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, ble brakt fram av utenlandske journalister. Tybring-Gjedde er kjent blant annet for å ha kalt Groruddalen en «enklave uten etniske nordmenn», og påstanden om at flertallet av innbyggerne i Oslo vil være asiater eller afrikanere innen 2050 dersom innvandringspolitikken ikke strammes inn.

– Jeg er helt enig i at dette er klart fremmedfiendtlig, og det må være et problem for partiet i forhold til den linjen som Solvik-Olsen står for, sa valgforsker Frank Aarebrot, som var invitert av Fremskrittspartiet til å delta på pressekonferansen.

Aarebrot mener det er urettferdig og direkte galt å koble Frp til Anders Behring Breivik, selv om terroristen en periode var medlem av partiet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse