JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi kan ikke stå alene

Palestinsk fagbevegelse mener det er riktig å avvente møtet i Den arabiske ligaen før fredsforhandlingene eventuelt brytes.

stig.christensen@lomedia.no

Nesten umiddelbart etter at den offisielle israelske byggestansen utløp i natt startet bulldozerne i flere av de israelske bosettingene på den okkuperte Vestbredden.

Da hovedstyret i den palestinske fagbevegelsen (PGFTU) i formiddag møtte en delegasjon fra norsk LO i Nablus, var det lite optimisme å spore i forhold til fredsforhandlingene. Fagforeningslederne støtter likevel president Mahmoud Abbas forsiktige linje. Han har tidligere truet med å bryte forhandlingene hvis nybyggingen gjenopptas, men sier nå at han vil avvente et møte i Den arabiske ligaen 4. oktober.

– Vi kan ikke stå alene. Derfor er det riktig av Abbas å sjekke ut støtten fra den arabiske liga, sier generalsekretær Shaher Saad til LO-Aktuelt.

Lite håp

Den palestinske LO-lederen har i det hele tatt lite håp om å få til en fredsløsning med Israel så lenge utenriksministeren heter Avigdor Lieberman.

– Han er en ekstremist som ikke ønsker fred. Vi stoler ikke på ham, sier Shaher Saad, som så sterkt han kan understreker at bosettingene bygges på palestinsk jord, ikke på israelsk.

Pessimisme

– Israel vil sette til side kvartetten med FN, USA, EU og Russland, mener Saad og legger til at han egentlig ikke har tro på fredsprosessen med Netanyahu ved roret.

– Men du vil ikke tilråde noen umiddelbar stopp i fredsforhandlingene nå?

– Abbas må trekke seg fra fredsforhandlingene hvis israelerne fortsetter å bygge ut bosettingene, mener shaher Saad. Han vil imidlertid gi det internasjonale samfunn og kvartetten en sjanse til å påvirke den israelske statsministeren til å stoppe bosettingene.

– Situasjonen er litt flytende og vi venter nå på hva som endelig vil skje, sier Shaher Saad som minner om at president Obama er klar på at utbyggingen av bosettinger må stanses.

Finanskrisen står i veien

Den palestinske LO-lederen mener finanskrisen gjør situasjonen ekstra vanskelig for fredsprosessen. Det internasjonale samfunn har omtrent all sin oppmerksomhet rettet mot ettervirkningene av krisen, noe som gjør det ekstra komplisert å kaste alle krefter inn på en to-statsløsning mellom Israel og Palestina.

Lite håp

Lederen for den norske LO-delegasjonen, nestleder Gerd Kristiansen, opplever at palestinerne ser lite håp for et resultat i fredsforhandlingene i nærmeste framtid.

– Målsettingene til Israel er å opprettholde og utvide bosettingene. De utvider Øst-Jerusalem hele tiden med nye israelske bosettere, slik at de kommer i flertall.

Gerd Kristiansen sier det gjør sterkt inntrykk å høre palestinske fagforeningskolleger fortelle hvordan Israel nå bygger ut overvåkningen av palestinere. Shaher Saad fortalte at de nå monterer flere tusen kameraer i landsbyer og tettsteder over alt på Vestbredden.

– Før lå hovedvekten på militærmakt, nå er det økonomisk isolasjon og overvåkning som tas i bruk, sier Kristiansen.

– Det er en undertrykking mer i det stille, sier hun.

Terje Kalheim, rådgiver i LO med rundt 30 besøk bak seg i Palestina, peker for LO-Aktuelt ut hvor de israelske militære bevokter Nablus fra fjellsidene rett ovenfor sentrum. Godt gjemt, men veldig til stede.

Demonstrerer

Mens bosetterne feirer opphevelsen av byggeforbundet nær Nablus, demonstrerer palestinere i Issavia og Silwan i Jerusalem, der en far på 28 år og ett av hans barn, to år gammelt, ble drept av israelske soldater i går.

Annonse

Flere saker

Annonse