JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt regime etter JobZone-avtalen

Adecco-direktør Erling Kornkveen bekrefter at selskapet har innført nye arbeidsavtaler for sine ansatte innen bygg og industri etter at LO/Fellesforbundet 1. desember 2009 inngikk tariffavtale med en konkurrent, JobZone.

– Adecco Norge AS har siden inngåelse av tariffavtale 1. juni 2006 praktisert fast ansettelse med garantilønn for alle ansatte som er omfattet av Fellesoverenskomsten for Byggfag (FOB), mener Erling Kornkveen, direktør for Bygg & Industri i Adecco.

– Ved inngåelse av tilsvarende, midlertidig tariffavtale mellom LO/Fellesforbundet og NHO i desember 2009 (tariffavtale mellom Fellesforbundet og JobZone, red. anm.), kom det informasjon om at det IKKE var en forutsetning at personell, omfattet av tariffavtale, skulle være fast ansatt med garantilønn, sier Erling Kornkveen overfor Magasinet for fagorganisertes papirutgave.

– Konkurransevridning

Informasjonen han sikter til, er fra en pressemelding til NHO Service. «Med utgangspunkt i at det er fremkommet feilaktige opplysninger om tariffavtalen i media, presiseres det at denne ikke gir arbeidstakerne i JobZone Bygg og Anlegg AS noen rett til fulltidsansettelse med full lønn. Det betyr at bedriften kan ha ansettelsesformer som tidligere, blant annet deltidsansettelse», skrev NHOs landsforening.

– Vi tok opp spørsmålet om praktisering av fast ansettelse i forbindelse med tariffavtale både med kontakter i Fellesforbundet, våre tillitsvalgte og NHO, og påpekte at dette ville medføre en konkurransevridning, poengterer Kornkveen overfor Magasinet for fagorganiserte.

– Hadde ikke noe annet valg

– Uten noen annen avklaring hadde vi derfor ikke noe annet valg enn å tilpasse oss praktisering og tolkning av tariffavtale inngått mellom Fellesforbundet og et annet bemanningsselskap [Jobzone, red. anm.] i desember 2009, til tross for at vi har hatt en annen praksis siden 2006. Jeg understreker at dette gjelder kun nye medarbeidere siden vinteren 2009. Eksisterende ansatte før dette tidspunktet har selvfølgelig samme ansettelsesvilkår som tidligere, sier Adecco-direktøren og tilføyer:

– Uansett praktisering av tariffavtalen vil majoriteten av våre ansatte sannsynligvis være fast ansatt med garantilønn også fremover, fordi dette gir stabilitet. Det er viktig for oss å beholde god kompetanse i Adecco, understreker Erling Kornkveen.

– Ta det med LO og NHO!

– Tolket Adecco pressemeldingen fra NHO Service slik at dere kunne sløyfe det dere kaller garantilønn fordi dere visste at konkurrenten ikke betaler den?

– Nei, vi har ikke «tolket» dette på noen måte. Vi fikk bekreftet praktiseringen av inngått tariffavtale både fra arbeidstakersiden, våre tillitsvalgte og NHO. Det beste hadde vært dersom du tok dette direkte med dem som gjennomførte disse forhandlingene [LO og Fellesforbundet på den ene siden, og NHO, NHO Service og JobZone på den andre, red. anm.]. Vi var ikke involvert i prosessen med tariffavtale i november/desember 2009, sier Kornkveen.

– Må følge markedet

– Uansett praktisering av tariffavtalen vil majoriteten av Adeccos ansatte sannsynligvis være fast ansatt med garantilønn også fremover, sier du. Kan du forklare litt nærmere?

– Vi har siden oppstarten innenfor bygg i 2002 praktisert fast ansettelse med garantilønn mellom oppdrag fordi dette gir kontinuitet og mulighet til å bygge opp og opprettholde kompetansen hos våre medarbeidere. Dette er noe Adecco fortsatt ønsker, svarer Adecco-direktøren.

– Dersom Fellesforbundet framover velger å inngå flere tilsvarende tariffavtaler med bemanningsselskaper som den i desember 2009, og kundene velger å kjøpe fra disse istedenfor Adecco og vi til slutt blir stående alene, har vi ikke annen mulighet enn å følge markedet. Vi vil imidlertid gjøre alt vi kan for å opprettholde høyest mulig andel av fast ansatte med garantilønn i Adecco, selv om vi tydeligvis møter motstand fra «alle sider» i denne saken, sier Kornkveen til Magasinet.

Problemer med Nav?

– Som historien med Jacek Kret tyder på, skaper det nye regimet med betaling per oppdrag problemer for de «ansatte» i forhold til Nav, i alle fall for dem som har fått nye arbeidsavtaler etter vinteren 2009. Hva sier du til det?

– Innenfor bygg er mellom 80 og 90 prosent av våre ansatte fast ansatt. Resterende er midlertidig ansatte i henhold til arbeidsmiljøloven og arbeider på oppdrag hvor vi ikke klarer å opprettholde nødvendig kontinuitet til å kunne ha fast ansatte medarbeidere med garantilønn. Midlertidig ansatte er en stor gruppe i Norge, anslagsvis 20 prosent av total arbeidsstyrke, og ansatte i Adecco har samme rettigheter ovenfor Nav som alle andre midlertidig ansatte i Norge.

Annonse
Annonse