JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kastet ut av eget hjem

En mor og hennes to barn står utenfor huset i Øst-Jerusalem som familien har bodd i siden 1952. For et par år siden ble de kastet ut. Nylig kom dommen fra israelsk høyesterett. Bosetterne får beholde huset deres.

Området heter Sheikh Jarrah, og ligger ikke langt fra gamlebyen i Jerusalem.

Etter noe som kunne se ut som en tilfeldig utkastelse av en del familier i området, ser man nå et mønster. Israel ønsker en sammenhengende bosetting øst i Jerusalem for å ta over et stadig større område.

Fra at palestinerne var i overlegent flertall, er det nå kommet hele 250 000 bosettere til den østlige delen av Jerusalem, mens det bor 320 000 palestinere der. Okkupantenes strategi er etter hvert å komme i flertall og erklære det alt vesentlige av området som sitt.

Har sett selv

En gruppe fra LO har vært på reise på Vestbredden og i Øst-Jerusalem i fem dager og kunne onsdag med egne øyne se hvordan Israel behandler palestinerne.

I november 2008 ble familien Al-Kurd kastet ut fra boligen sin i Sheikh Jarrah. Midt på natten ble utgangsdøren revet opp av maskert og tungt bevæpnet politi. De omringet hele området og kastet ut familien, som lenge bodde på gata. Senere tok de inn hos palestinske naboer.

Til nå har sju familier i området blitt kastet ut med til sammen 37 familiemedlemmer. En ung palestinsk kvinne, Sharihan Hannown, fra en av familiene, forteller at de nektet å forlate husene frivillig og onkelen hennes ble arrestert og kastet i fengsel for tre måneder.

De kom kl 05 om morgenen, og fra da og til kl 18 om kvelden ble vi stengt ute av huset, men inne i området. Politiet nektet oss å gå til naboene, de kastet ut møblene våre. Så kom bosetterne med sine møbler. Vi sov på gata, men måtte betale for strøm og elektrisitet for vår gamle bolig. Bosetterne tok våre barns leker fra lekeplassen, forteller kvinnen.

I august i fjor ble ytterligere to palestinske familier i området kastet ut av tungt væpnede soldater. Familiene er fra Haifa og nekter å bli flyktninger for andre gang. Mannen til en av kvinnene som ble kastet ut fikk et hjerteslag som følge av behandlingen og døde en uke senere.

Vi har sett en gjennomført trakassering av palestinerne fra israelsk side. Dette er enda verre enn det inntrykket jeg hadde på forhånd, sier Hans O. Felix, leder av EL & IT forbundet som var med på turen. Onsdag kunne han med egne øyne observere hva som har skjedd med de palestinske familiene. Han er rystet over den behandlingen de blir utsatt for.

Annonse

Flere saker

Annonse