JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få over 45 på bygg

Arbeiderne rømmer byggeplassen allerede når de når 40-årsalderen, og bedriftene lærer heller opp voksne enn å ta inn lærlinger direkte fra skolen, viser en fersk rapport.

erlend.angelo@lomedia.no

Det er to viktige konklusjoner i Fafo-rapporten «Arbeidstakere i byggenæringen – hvem er de, hvor kommer de fra og hvor går de?». Den bygger på tall fra 2006 og 2008, samt årets undersøkelse blant medlemsbedriftene i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Forsvinner tidlig

Rapporten viser blant annet at håndverkerne forsvinner tidlig. Skillet ser ut til å gå rundt midten av 40-årene.

– Det er få arbeidstakere som er over 45 år i byggebransjen. Fra den alderen av peker pila nedover, sa Bård Jordfald, som har forsket fram og skrevet rapporten sammen med Rolf K. Andersen, under et møte hos forskningsorganisasjonen Fafo.

Undersøkelser blant BNLs medlemsbedrifter, viser at hele 58 prosent svarer nei på spørsmål om de har tilrettelegging for eldre.

– Og det er for seint å sette inn tiltakene rundt 60 år, påpekte Rolf K. Andersen, en av forfatterne.

Vil ikke ha lærlinger

Inntaket av lærlinger er også et problem for bransjen, viser rapporten og BNLs medlemsundersøkelser.

– Mye av dette kommer av at bedriftene heller tar inn voksne ufaglærte og lærer opp disse. Det blir en katastrofe om vi ikke klarer å snu den utviklinga, kommenterte Jørgen Leegaard i BNL.

– Bedriftene mener kvaliteten er gjennomgående svak hos lærlingene som kommer rett fra videregående skole. Og det går i tillegg på en del grunnleggende ting, som mangel på vilje/evne til å stå opp om morgenen og det å si fra når de er syke.

Utenlandske var redningen

En annen viktig konklusjon, er at den kraftige veksten mellom 2006 og 2008 ikke ville vært mulig uten utenlandsk arbeidskraft. 13.000 nye arbeidere fra utlandet ble registrert i denne perioden, og reddet på den måten en bransje som opplevde rekordstor etterspørsel.

– Veksten i denne perioden ville ikke vært mulig uten den innflytta arbeidskraften, poengterer Rolf K. Andersen.

... blir de det igjen?

Dette kan vise seg å bli en utfordring, om det i årene framover vil komme en ny kraftig etterspørsel i byggenæringen.

I rapporten tegner de to forskerne tre ulike scenarier for framtida. Fortsatt/ny vekst, stabil/normal vekst eller nedgang. Skulle det bli oppgang i etterspørselen i årene framover, betyr det en mangel på 9.000 arbeidstakere hvert eneste år fram til 2020.

– De utenlandske arbeiderne vil helst slippe å reise ut av sitt eget hjemland. Så skulle det bli mer jobb i Øst-Europa, kan det bli vanskelig å skaffe nok folk, sier Rolf K. Andersen.

Må produsere smartere

– Jeg tror ikke vi klarer å rekruttere så mange flere framover. Altså må vi produsere smartere, mener Leegaard i BNL.

NB! Tallene rapporten er bygd på, omfatter ikke innleie, kortidsopphold eller midlertidig utstasjonert arbeidskraft fra utlandet. Derfor er blant annet andelen utenlandsk arbeidskraft langt lavere i denne rapporten enn i virkeligheten.

** Rapporten kan lastes ned her **

Annonse

Flere saker

Annonse