JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturpengeløft bedre enn forventet

Samlet foreslår regjeringen en kultursatsing på 780 millioner kroner. Av dette går 643,7 millioner kroner til å oppfylle Kulturløftet.

nina.hanssen@lomedia.no

– Kulturløftet har dermed passert mer enn 3 milliarder i økning. Det er dobbelt så mye som forventet da kulturløftet ble lansert i 2005, sier Gunn Karin Gjul (AP), leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Kulturpolitikerne i posisjonspartiene er fornøyd i dag etter at tallene fra regjeringen er lagt fram. Her kommer det mer enn forventet til kulturløftet samt 135 millioner økning til prosjektering av Nasjonalmuseet.

Helt siden kulturminister Trond Giske i 2005 lanserte det store kulturløftet har man styrket bevilgningene til kultur- og frivillighetsformål.

Denne trenden fortsetter med forslaget for 2011. De samlede overføringene til kulturformål har økt med om lag 3,3 milliarder kroner i perioden 2006-2011.

Hovedsatsingene

Oppfølgingen av Kulturløftet i 2011 er blant annet 212 millioner kroner til merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner.

I tillegg foreslår man å øke tilskuddet til kompensasjon av merverdiavgift til frivillige organisasjoner med 212 millioner kroner. Til sammen foreslås en bevilgning på 608 millioner kroner i 2011.

Regjeringens satsning på merverdiavgiftskompensasjon bidrar til å styrke rammevilkårene for frivillig sektor.

Samlet skal ordningen trappes opp med en milliard kroner. 60 millioner kroner til merverdiavgiftskompensasjon ved bygging av idrettsanlegg.

Det er i 2010 innført en ny rammestyrt ordning for kompensasjon av merverdiavgift ved bygging av idrettsanlegg.

101,6 millioner kroner til scenekunst

Økningen til Den Norske Opera & Ballett er samlet på 48,1 millioner kroner til bl.a. dekning av økte kostnader som følge av endringer i overenskomster med Operaens musikere og økt husleie til langsiktig vedlikehold av operabygget.

Regjeringen ønsker også å øke tilskuddet til Dansens Hus med 1,5 millioner kroner og 0,9 millioner kroner til Carte Blanche i Bergen.

Samlet bevilgning til scenekunstformål under Norsk Kulturfond for 2011 er foreslått økt med 6,4 millioner kroner.

Til de tre institusjonene som i 2011 skal flytte inn i Kilden Teater- og Konserthus for Sørlandet (Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør) gis det samlet økning på 10,9 millioner kroner til styrking av drift og aktivitet.

Det er i tillegg foreslått 64 millioner kroner i byggetilskudd.

48,1 millioner kroner i økning til musikk

Samlet økning til orkestrene er 25,9 millioner kroner. Nordnorsk Opera og Symfoniorkester har fått en økning på 3,1 millioner kroner.

Tilskuddet til Oslo-Filharmonien er økt med nærmere 10,6 millioner kroner, herunder kompensasjon for ny overenskomst med musikerne.

Under folkemusikkformål er Riksscenen foreslått økt med ca. 2,6 millioner kroner. Støtte til ettårig prosjekttilskudd under Norsk kulturfond øker med 8,9 millioner kroner.

Andre områder under musikkformål er samlet økt med 10,7 millioner kroner. Den samlede bevilgningen til musikkformål i budsjettforslaget for 2011 er på over 1 milliard kroner.

Digital satsing, film og museumsnett

I kulturbudskjettet gis en økning på 19,2 millioner kroner til Nasjonalbiblioteket, herunder 3 millioner kroner til digitalisering og til utvikling av digitale tjenester i folke- og fagbibliotekene.

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek får en økning på 2,2 millioner kroner.

Samlet økning til museene i det nasjonale museumsnettverket er 52,5 millioner kroner.

Omtrent halvparten av økningen skal gå til en særlig satsing på bygningsvern (27,8 millioner kroner), spesielt langs kysten.

Samlet foreslås det 936 millioner kroner til museums- og kulturvernformål i budsjettforslaget for 2011.

Satsingen på film øker med 32 millioner kroner i 2011.

Målene i Kulturløftet II er bl.a. at Norge skal bli ledende i Norden på film, fjernsynsdrama og dokumentar, at norsk film skal hevde seg internasjonalt og at 25 prosent av kinomarkedet skal bestå av norske filmer.

Dataspill til bibliotekene

Dataspill har også blitt et sentralt kulturuttrykk og er en viktig del av særlig barn og unges kultur- og mediehverdag. Markedet domineres i dag av utenlandske spill. Det er derfor behov for å sikre barn og unge tilgang til alternative produksjoner med norsk språk og innhold.

Det foreslås derfor å etablere en innkjøps- og utlånsordning for dataspill i bibliotekene og det settes av 2 millioner kroner til innføring av en slik ordning fra 2011.

Annonse
Annonse