JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ambassader legges ned

Fem utenriksstasjoner legges ned og arbeidsplasser vil forsvinne for at UD skal styrke sitt diplomatiske nærvær i Brasil, India, Indonesia, Kina og Russland i 2011.

nina.hanssen@lomedia.no

For å rydde plass til en ny satsing på enkelte land, vil hele fem utenriksstasjoner bli avviklet. Dette betyr også at noen vil miste jobben i UD-systemet.

Maktforskyving påvirker Norge

Utenriksminister Jonas Gahr Støre forklarer denne endringen med at det har skjedd en forskyvning av økonomisk og politisk makt i verden, mot sør og øst, der spesielt Asia får en mer framtredende rolle.

Dette er bakgrunnen også for at Norge nå ønsker å styrke sitt nærvær i dettet område.

- Med disse omdisponeringene mener jeg vi står bedre rustet til å fremme norske interesser i en verden i endring. Det er også en mer effektiv bruk av utenrikstjenestens ressurser, sier han.

Støre sier disse endringene er et ledd i en pågående prosess som blir videreført i 2012-2013.

- UD har de siste årene, i samarbeid med fagmiljøer både nasjonalt og internasjonalt, hatt fokus på norske utfordringer og muligheter i en globalisert verden. Vi må løpende vurdere hvor vi trenger våre diplomatiske ressurser og nærvær, sier Støre.

Fem forsvinner

Hele fem utenriksstasjoner vil bli avviklet i løpet av 2011 for å få på plass Asia-styrkingen. Det er Abidjan (Elfenbenskysten), Bogotá (Colombia), Dili (Øst-Timor), Ljubljana (Slovenia) og Managua (Nicaragua).

Støre sier at norske interesser i disse landene vil i framtiden bli ivaretatt av andre utenriksstasjoner i de aktuelle regionene.

For Vest-Afrika vurderes det å opprette en ny utenriksstasjon i Accra (Ghana). Det blir også endringer i bemanningssituasjonen på Norges kontor i Antananarivo (Madagaskar.

Slike endringer vil også skje ved ambassaden i Brüssel.

I tillegg skriver UD i en pressemelding i dag at det også vil bli personellreduksjoner på andre enkeltstasjoner, blant annet i Norden og Europa.

Annonse

Flere saker

Annonse