JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Vi har et ryddig system

Unic Management blir beskyldt for å underbetale øst-europeere, men deleier Terje Andersen understreker at de driver virksomheten i tråd med norske lover og regler.

frode.ronning@lomedia.no

Pers hotell på Gol har nylig avsluttet en avtale om bruke 15 øst-europeere formidlet av Unic Management, etter påtrykk fra LO. Fagbevegelsen mener lønna til 15 estere og bulgarere var for lav. Øst-europeerne fikk fra 80 kroner og oppover brutto. Etter å ha blitt trukket for reise, kost og losji satt de igjen med 40 kroner timen og oppover.

Unic er i sterk vekst og har kontrakter med en rekke reiselivsbedrifter i Norge.

Deleier og representant for UNIC Management OÜ i Norge, Terje Andersen, forsvarer virksomheten.

– Vi har et veldig ryddig og ordentlig system, og følger alle regler som er fastsatt av både Norge og EU. Vi opererer med et lønnssystem hvor vederlaget strekker seg fra 80 til 130 kroner timen brutto.

Han misliker påstander om at de ansatte tjener dårlig:

– Disse skatter jo også til Norge, er medlem av folketrygden og har norsk yrkesskadeforsikring. Vårt system er slik at vederlaget består både av lønn, fri kost og losji og reise frem og tilbake. Det de lønnsmessig sitter igjen med etterpå er riktignok fra 40 kroner netto etter skatt og oppover, hvis du regner ut fra vår laveste sats.

Andersen mener Unics system for betaling av øst-europeerne tåler sammenligning med en norsk arbeidskontrakt.

– Hvis du betaler tarifflønn på 128 kroner timen, og gir en estisk arbeider en norsk kontrakt, og de må betale reise til og fra hjemlandet, overnatting, strøm og mat selv, altså for øvrig sammenlignbare forhold, sitter de igjen med fra 49 kroner netto og oppover, påpeker Andersen, og fortsetter: – Dermed er forskjellen mellom en tariffestet norsk kontrakt og det vi betaler ikke så stor, mener Andersen.

Useriøst.

Hva synes du om at Pers hotell avslutter samarbeidet med Unic?

– Det har jeg ikke lyst til kommentere offentlig. Det eneste jeg kan si, er at hvis LO har hatt noe med dette er gjøre, så synes jeg det er useriøst og på kanten av det som er lovlige. Særlig hvis LO har benyttet seg av feilaktige opplysninger for å presse Pers til dette, sier Andersen.

Vil du forfølge det?

– Det har jeg ikke tatt stilling til. Hvis LO har lagt press på et hotell som leier inn arbeidskraft i henhold til et vedtatt regelverk, og i henhold til tjenestedirektivet som både den sittende regjeringen og Stortinget har gått inn for, og virksomheten er 100 pst lovlig og følger opp arbeidsmiljøloven som vi gjør, er det et problem. Hvis LO har gjort trekk som setter vårt selskap i et dårlig lys, og gitt uriktig opplysninger, så er det en forledelse, som skader vår virksomhet, det er ulovlig, mener Andersen.

Det er uvanlig å trekke mat og losji fra lønna til norske arbeidstakere. Hvorfor gjør dere dette for utenlandske arbeidstakere?

– Dette er ikke tilfelle. Våre kontrakter baserer seg på hvordan tjenesteytere skal behandles. De har en totalpakke som består av både lønn, fri kost og losji og reise frem og tilbake.Vi rapporterer alle ytelser, og alle mottatte beløp til skattekontoret i Norge, sier Andersen.

Er disse personene enkeltpersonforetak?

– Nei, de er ansatt i UNIC Management OÜ som er et as i Tallin. Disse menneskene er ikke ansatt i et norsk selskap. Unic er en tjenesteyter. Det innebærer at folk ikke leies inn som vikarer eller midlertidige ansatte, svarer Andersen.

Internasjonalt arbeidsliv.

Andersen er redd LO ikke har tatt inn over seg at arbeidsmarkedet har blitt internasjonalt.

– Vi står midt oppe i en fullstendig internasjonalisering av arbeidsmarkedet i Eurpa. Man kan like det eller ikke. Men man må ha forståelse for de regler som gjelder. Så lenge selskaper opererer innenfor dette regleverket, må man forholde seg til at dette er lovlig virksomhet. Og med et underskudd på mange typer arbeidskraft i distriktsnorge, må man skaffe seg arbeidskraft fra utenfor bygda.

Andersen mener Unics kontrakter er helt lovlige.

– Vi opererer med ryddige og ordentlige kontrakter. Kontrakten for arbeidet i Norge har klare datoer, for oppstart og avslutning, hvilke oppdrag man skal ha, og hvor mange personer som er engasjert i virksomheten. De fleste oppdragene vi har er sesongkontrakter og de erstatter vanligvis svenske og danske sesongarbeidere, og tar ikke jobben fra norske folk.

Følger de utenlandske arbeidstakerne arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven?

– De jobber vanligvis 37,5 timers uke. De har krav på en halv times uforstyrret hviletid. De får betalt for overtid og nattarbeid. Her er det litt ulike bestemmelser i Estland og Norge. Vi velger den strengeste, hvis det er ulikt. Estland har 50 prosent på overtid, mens Norge har 40 prosent. Vi gir i så fall 50 prosent, svarer Andersen.

Størst innen hotell og restaurant.

Han vil ikke kommentere hvor mange øst-europeere de har i Norge. Men han hevder selskapet er det største bemanningsbyrået i Norge innen hotell og restaurant.

– Vi har holdt på siden mai 2004 og hatt vekst stort sett hvert eneste år, forteller Andersen.

Andersen er forundret over at akkurat Unic blir trukket fram i negativ sammeheng:

– Det er mange cowboyer i bransjen, men hotellene opplever at vi er veldig seriøse, sier Andersen.

Han mener LO ikke kommer unna innleie av arbeidskraft fra utlandet.

– Da må LO jobbe for at de som er her, ikke blir utnyttet, og ikke bare se på brutto lønn. LO må se på hele pakken, og ikke minst hva de netto sitter igjen med. Vi har tidligere vært i dialog med både Fellesforbundet og LOs avdelinger, og de som har seriøst satt seg inn i vår virksomhet har akseptert lovligheten rundt dette. Det gjelder også Fellesforbundets representant på Pers Hotell, uttaler Andersen.

Annonse
Annonse