JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen tror på Kina-dialog

LO-leder Roar Flåthen frykter ikke for LOs dialog med kinesisk fagbevegelse som følge av Kinas kritikk av tildelingen av Nobels fredspris til menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo.

linesch@lo-media.no

Flåthen tror ikke Kinas kritikk av tildelingen vil påvirke LOs samarbeid med den offisielle fagbevegelsen i landet.

- Jeg tror og håper at dialogen mellom norsk fagbevegelse og kinesisk fagbevegelse er såpass robust at den vil stå seg gjennom dette, sier Flåthen til LO-Aktuelt.

Arbeidstakerrettigheter

Da det i forrige uke ble kjent at Nobels fredspris 2010 går til Liu Xiaobo ble det møtt av gratulasjoner også i LO.

- LO har i en årrekke deltatt i menneskerettighetsdialogen mellom Norge og Kina, der arbeidstakerrettigheter har vært vårt tema. LO har hatt og har en god dialog med kinesisk fagbevegelse. Faglige rettigheter er alltid tema når vi møtes, sier Flåthen.

- Vi legger vekt på hvor viktig det er å respektere menneskerettigheter og faglige rettigheter. Dette vil vi fortsatt legge vekt på i vår kontakt med kinesisk fagbevegelse, sier han.

Tildelingen av fredsprisen er møtt med sterke reaksjoner fra det offisielle Kina. De anser Xiaobo som kriminell. De advarer også mot at forholdet mellom Norge og Kina vil lide som følge av tildelingen, selv om Nobelkomiteen er uavhengig fra norske myndigheter.

Flere frykter også at tildelingen kan gjøre livet enda verre for menneskerettighetsaktivister i Kina.

Fagbevegelsene samarbeider

Flåthen er ikke overrasket over reaksjonene fra det offisielle Kina. Han mener imidlertid at dette ikke rokker ved samarbeidet mellom fagbevegelsens i de to landene.

- Det er ikke en diskusjon i LO. Det er en debatt vi har lagt bak oss for lenge siden. Hvis vi skulle lukke døren for alle regimer som ikke passer inn i vår nordiske modell så er det ikke så mange land vi kan samarbeide med. Vi har valgt å samarbeide med fagbevegelsen blant annet i Kina for nettopp å ha en kanal der vi kan snakke om faglige rettigheter og menneskerettigheter, sier Flåthen.

Søkende kinesisk fagbevegelse

LO-lederen besøkte nylig Kina. Sammen med arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og NHO-sjef John G. Bernander innledet han på en trepartskonferanse for Norge og Kina. Tema var trepartssamarbeid og et anstendig arbeidsliv.

- Jeg opplever kinesisk fagbevegelse som søkende etter kunnskap om den nordiske modellen. Og vi har åpenbart kompetanse på dette området som vi kan dele med dem, sier Flåthen.

Ting tar tid

- Vi ser en utvikling i positiv retning når det gjelder kollektive avtaler og forhandlingssystemer, selv om det tar tid. Men vi må ha forståelse for at kinesisk kultur er en annen enn vår og vi kan ikke forvente at de overtar den nordiske modellen slik den fungerer hos oss. Vi må også ha forståelse for at det tar tid i et så stort land som Kina, mener Flåthen.

- Men det skjer altså en utvikling, og jeg håper tildelingen av fredsprisen på sikt kan ha positiv effekt på denne utviklingen, sier Flåthen.

Anstending arbeidsliv

Flåthen mener Asia, og Kina især, bygger seg opp til å bli en økonomisk stormakt ingen kan overse. Han er opptatt at norske bedrifter som etablerer seg i Kina skal være pådrivere for et anstendig arbeidsliv. Flåthen oppfordrer også til å inkludere norske tillitsvalgte i etableringer utenlands.

- Vår oppfordring til norske bedrifter som etablerer seg ute er at de ikke bare legger seg på minimumsnivåer, men bidra til en positiv utvikling av lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte og for helse, miljø og sikkerhet, sa Flåthen under trepartskonferansen som ble holdt i Shanghai i Kina. Han stiller samme krav til kinesere som han tror i økende grad vil etablerer seg i Norge.

Annonse
Annonse