JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Vi lever ikke i førkrigstidas klassekamp

Da leder i Industri Energi, Leif Sande åpnet landsmøtet til forbundet i Folkets Hus i Oslo, gikk han til frontalangrep på LOs organisasjonsprinsipper.

torgny.hasaas@lomedia.no

Bakgrunnen er motstanden forbundet møtte i LO-familien da de ville organisere ALT som var et frittstående funksjonærsforbund. Avtalen mellom ALT og Industri Energi gikk ut på at hele forbundet skulle inn.

Dette vakte reaksjoner spesielt i Handel og Kontor.

– Når en begynner i arbeidslivet og ønsker å bli med i et LO-forbund for å stå sammen med de andre kollegaene på arbeidsplassen. Nei, det går ikke. Da oppfører vi oss fremdeles som om vi skulle være midt opp i førkrigstidas klassekamp, sa Sande.

– Vårt mål er at LO kaster over bord gamle fordommer og sier: Vi må tenke på hva som er best for medlemmene . LO-forbundene skal kunne organisere alle på samme arbeidsplass.

Men Sande brukte også anledningen til å snakke politikk.

Industri Energi støttet en ny rødgrønne regjering, men ble svært skuffet da statsbudsjettet for 2005 viste at matskatten, skatten på matservering offshorearbeidere, ble opprettholdt. Verre ble da skatten også ble ført videre i revidert budsjett i 2006. Løftebruddet var soleklart.

Tilliten til regjeringa var svekket. Folk følte seg lurt.

– Fjern matskatten Jens, da skal du få nyt tillit fra oljearbeiderne, sa Sande.

Den andre saken han tok opp var energipolitikk. Der tok han blant annet til ore for å forby krafteksport når det er så lav fyllingsgrad i magasinene. De vil også ta initiativet til en folkeaksjon mot økte strømpriser for industri og vanlige folk.

- Vi trenger en motmakt mot særinteresser i kraftmarkedet og i politikken. For i dag går det over stokk og stein.

Annonse
Annonse