JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bruker stadig flere utlendinger

Norske arbeidsliv består av stadig mer utenlandsk arbeidskraft. Og veksten er størst i offentlig sektor.

erlend.angelo@lomedia.no

Tre av ti bedrifter og fire av ti offentlige virksomheter har brukt arbeidskraft fra Europa det siste året, viser en undersøkelse fra NAV EURES.

Offentlig vekst

Det er særlig i offentlig sektor at veksten har vært stor det siste året. Bruken av EU-arbeidskraft har der økt fra 31 til 38 prosent. Tilsvarende tall for privat sektor er fra 27 til 30 prosent.

– Norske arbeidsgivere oppgir at de bruker mer arbeidskraft fra Europa nå enn for ett år siden. Til tross for finanskrise og økt ledighet har arbeidskraft fra EU blitt en viktig og stabil del av norske virksomheter, sier Almedina B. Jahre i NAV EURES.

Mest på hotell

Bransjevis er det ikke overraskende hotell- og restaurantbransjen som troner på topp i bruken av EU-arbeidskraft. Nesten to av tre bedrifter i denne næringen har brukt europeisk arbeidstakere det siste året.

En gledelig nyhet er det at fast ansettelse, ifølge undersøkelsen, begynner å bli vanligere. Seks av ti bedrifter oppgir at de ansatte europeiske arbeidstakere i fast stilling i fjor. Offentlig sektor følger på med fem av ti.

Polakker vanligst

Fortsatt er det flest polakker i de private bedriftene. Deretter følger svensker, tyskere og litauere. I tillegg kommer det stadig flere islendinger.

– De er for første gang på topp ti-listen av de mest brukte rekrutteringslandene, forteller Jahre.

Stabilt utenfor EU

17 prosent av de private bedriftene oppgir at de har benyttet arbeidskraft utenfor EU/EØS-land det siste året.

– Dette er stabilt sammenlignet både med tallene fra i fjor og forventningene fremover, opplyser Jahre i NAV Eures.

Annonse
Annonse