JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppgitt og forbannet

– Politikerne må ta sin del av ansvaret for situasjonen ved Oslo fengsel. De kunne ha gjort noe med situasjonen om de hadde hørt på oss, sier Geir Bjørkli, leder av Norsk Fengsels-og Friomsorgsforbund (NFF).

jan.erik@lomedia.no

Bjørkli mener ikke at den økende andelen av utenlandske fanger i Oslo fengsel er hovedårsaken til voldsproblemene ved Oslo fengsel, men er en del av et sammensatt årsakskompleks.

– Vi må være ærlige nok til å si det, mener han og forstår frustrasjonen hos sine medlemmer og de ansatte ved landets største fengsel.

For liten bemanning

For NFFer det viktig å fastslå det samme som hovedverneombud Mette Salicath at gapet mellom bemanning og oppgaver fortsatt er stort i fengslet – noe som går utover den såkalte dynamiske sikkerheten, det vil si den gode realsjonen mellom fanger og innsatte. Da oppstår fort voldelige situasjoner.

– Du savner rett og slett flere ansatte?

– Ja, jeg skal ikke underslå at politikerne har et stort ansvar for at bemanningen ikke er god nok ved fengslet, sier Børkli.

Tikkende bombe

NFF har gjentatte ganger tatt dette opp med Justisdepartementets politiske ledelse, senest for et par uker siden med statssekretær Terje Moland Pedersen.

– Vi fortalte ham at Oslo fengsel er en tikkende bombe om det ikke snart får tildelt flere midler, sier Bjørkli.

Rammer de ansatte

NFF-lederen har som alle oss andre merket seg at det på neste års statsbudsjett er bevilget 15 millioner til et aktivitetshus ved fengslet. Dette er vel og bra, men summen er ifølge Bjørkli en vits, saken er eldgammel og det tar altfor lang tid å få ferdigstilt dette aktivitetstilbudet.

– Jeg må jo spørre meg sjøl hvorfor oppstarten av et aktivitetshus i Oslo fengsel ikke har kommet før nå. Nei, jeg blir ganske oppgitt og forbannet. At politikerne her løper fra sitt ansvar går jo ut over våre medlemmer, sier Geir Bjørkli.

Annonse
Annonse