JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Forkast gårsdagens løsninger

Peter A. Moe, forbundsleder i Norges Offisersforbund, vil at forbundet skal være med på å modernisere forsvaret. Samtidig tar han til ordet for en reversering av dagens avdelingsbefalsordning.

morten.hansen@lomedia.no

– Historien vår er viktig for å kjenne til de lange linjene i utviklingen av Forsvaret. Norges Offisersforbund må likevel være opptatt av moderne og framtidsrettede løsninger for å framstå som et attraktivt fagforbund, sier Moe.

Han påpeker at det er løsninger på de utfordringer Forsvaret i dag står overfor som landsmøtet må finne.

– Vi må bygge på vår historie samtidig som vi må forkaste gårsdagens løsninger som ikke i tilstrekkelig grad møter morgendagens behov. Rettferdige løsninger.

Web-TV: Følg landsmøtet direkte

I balanse

Han mener NOF, med LO som støttespiller, har vært med på å forme det Forsvaret Norge nå utvikler. Blant annet gjennom påvirkning av langtidsproposisjonen for forsvaret.

Moe påpeker at den sittende Regjeringen nå langt på vei er i ferd med å oppfylle det den har lovet.

– Proposisjonen er kontant på at i løpet av 2012 skal Forsvaret være i balanse hva gjelder struktur, oppgaver og finansiering. Aldri før har noen regjering forpliktet seg så glassklart på den ambisjonen. Ingen kan være i tvil om regjeringens målsetting i så måte. Det er beundringsverdig. Men samtidig er fallhøyden tilsvarende stor, sier Moe.

Han understreker at Regjeringen må fullføre det de har begynt på.

– Jeg må si jeg blir noe bekymret i og med at nest siste budsjett for planperioden tilfører kun 75 mill kroner av det gjenstående beløpet på 350 mill kroner. Men for å se positivt på det så har regjeringen de to første årene bevilget 500 mill av ekstrafinansieringen og nå 75 mill. Så forutsetter vi at de resterende pengene kommer i 2012, sier Moe.

Befalsordning

I 2004 befalsordningen i Forsvaret endret på mange punkter. Å få reversert noe av dette er et viktig arbeidsområde for NOF.

– Jeg tror ikke en eneste endring var til det bedre. Vi fikk en svekket utdanningsordning. Retten til fast tilsetting etter krigsskole ble fjernet. Avansementssystemet ble avviklet og systemet med den systematiske kvalifiserende tjenesten opphørte. Avdelingsbefalsordningen ble innført. På toppen av det hele fjernet Stortinget befalets oppsigelsesvern. En god del av disse feilgrepene er i ferd med å rettes opp. Mye bra er gjort siden da, men noe gjenstår, sier Moe, som oppfordrer til en dugnad for å få de siste reverseringene på plass.

Avdelingsbefal

En av ordningene Moe og Offisersforbundet ønsker å få endret er avdelingsbefalsordningen. Den avtroppende forbundslederen karakteriserer ordningen som noe av det mest usosiale personellsystem som er oppfunnet.

– Avdelingsbefalet skal ha minimum utdanning, tjenestegjøre i 15 år for så å få sparken med en etterlønn på to årslønner. De har ingen rett på tilsetting, ingen rett til utdanning og er forutsatt å bruke sin beste produktive tid i arbeidslivet for Forsvaret uten noen tilsettingsrettigheter.

Moe mener ordningen enten må avløses av noe som gir personellet forutsigbarhet, trygghet og verdighet, eller så må ordningen gis verdighet.

– I så fall må et stort antall avdelingsbefal yrkestilsettes relativt tidlig i tjenestetiden. Vi må lage utdanningsløp i løpet av tjenestetiden og det må slås fast en gang for alle at det skal være realkompetansen som skal være grunnlaget for yrkestilsetting.

Underoffiserskorps

Moe brukte og sin åpningstale til å gi generalinspektøren for Hæren et spark.

– Han springer rundt og argumenterer for å gjeninnføre et underoffiserskorps. Hva er meningen med det? Det er tydeligvis noen som tror at i dag skal vi løse Forsvarets framtidige utfordringer på personellområdet med etterkrigstidens lagdelte personelløsninger, sier Moe.

Han poengterer at en ordning som var svaret da Norge var fattig ikke fungerer i dag.

– Går det ikke an å få tilrettevist den mannen. Det han foreslår, og tydeligvis er så stolt av, er ikke noe annet enn gårsdagen forlatte løsninger på gårsdagens utfordringer. Vi må finne løsninger på de utfordringer Forsvaret i dag står overfor. Det må vi som forbund gjøre og det må Forsvarsdepartementet og Forsvaret gjøre.

Annonse
Annonse