JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rykende uenige om likebehandling

Fellesforbundet og Norsk Industri har ikke klart å bli enige om hvordan reglene for likebehandling skal tolkes. Frustrasjonen i forbundet er stor.

eline@lomedia.no

Innleide arbeidere fra bemanningsbyråer skal likebehandles med ansatte. Det er prinsippet som er slått fast gjennom vikarbyrådirektivet. Men hvordan skal regelen tolkes i praksis i bedrifter som er bundet av Industrioverenskomsten? Fellesforbundet og Norsk Industri har ennå ikke klart å bli enige om dette, selv om vikarbyrådirektivet trådte i kraft 1. januar.

Striden står om utbetaling av utgiftsdekking for reise, kost og losji, samt det såkalte utenbystillegget på 20 prosent av grunnlønna. Spørsmålet er: Skal innleide til en bedrift få dekket reise, kost og losji samt tillegget på 20 prosent fordi de er borte fra hjemmet sitt for å arbeide? Ja, fordi likebehandlingsreglene ble tariffestet i 2012, sier Fellesforbundet. Nei, dette følger ikke av de nye innleiereglene/likebehandlingsprinsippet, sier Norsk Industri.

– Utgangspunktet er at den innleide skal ha lønn og arbeidsvilkår som han/hun ville hatt som direkte ansatt i innleiebedriften, og på det stedet der arbeidet skal utføres. Det sier advokat Preben W. Christensen i Norsk Industri.

– Vi står lenger fra hverandre i tolkningen av likebehandlingsreglene enn noen gang. Prosessen har havarert, sier forbundssekretær Jørn Eggum til Magasinet for fagorganiserte. Han mener at Norsk Industri har lagt seg på NHO Service sin linje: At likebehandling først inntrer idet man er inne på bedriften. Da faller reise, kost og losji samt utenbystillegget bort etter likebehandlingsreglene, og det er kun allmenngjorte tariffavtaler som gjelder.

– Holdningen er at der det finnes tariffavtale kan likebehandlingen settes til side, sier Eggum.

NI håper på enighet

– Vi ble overrasket over Fellesforbundets standpunkt, og hadde håpet at det ikke var tilfelle at de mener likebehandlingsprinsippet innebærer at det skal ligge en ekstra kostnad på 20 prosent på det å leie inn arbeidskraft. Men det ser ut til at vi er uenige, sier Preben W. Christensen.

Jørn Eggum sier at slik saken står nå er den gode tonen og progressive prosessen som var i gang for å finne felles standpunkt, avsluttet.

– Nå står vi i hver vår skyttergrav.

– Vi håper fortsatt på å komme til en enighet gjennom samtaler, sier Christensen.

Dersom partene ikke klarer å oppnå enighet kan disputten ende i retten.

Tar ut tvist

For å presse fram en avklaring kommer nå Fellesforbundet til å ta ut tvist i en tariffbundet bedrift.

– 23. oktober reiser vi til Sandefjord og tar ut tvist på dette i samarbeid med tillitsvalgt Rune Alne i Agility Group. Da kommer saken opp for LO/NHO. Vi er innstilt på å kjøre denne saken så langt som det er nødvendig, også til Arbeidsretten dersom LO/NHO ikke kommer til enighet, sier Jørn Eggum.

Han mener tvisten i Agility Group har alle sider forbundet trenger å få belyst: den gjelder et allmenngjort område, og det finnes innleide bedrifter både med og uten tariffavtale der.

Annonse
Annonse