JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter færre kvinner til Forsvaret

- Mennene i Forsvaret er ikke så macho som de ser ut i media, sier NOF-tillitsvalgt Hilde Nystad ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) Reitan. Hun frykter at færre kvinner nå vil velge Forsvaret.

nina.hanssen@lomedia.no

Kvinnene som deltar på NOFs landsmøte er ikke særlig imponert over de mange medieoppslagene med norske soldater i Afghanistan. De frykter at Vallhall-oppslaget som er gjengitt i flere medier kan gjøre det vanskeligere å rekruttere dyktige kvinner til forsvaret.

Web-TV: Følg landsmøtet direkte

Speile mangfoldet

Det er et mål å oppnå en kvinneandel på 20 prosent innen 2020. NOF-kvinnene skulle gjerne sett at dette skjer, men er ikke særlig optimistiske.

Hilde Nystad mener det er viktig at både Forsvaret og NOF rekrutterer flere kvinner for å gjenspeile mangfoldet ellers i samfunnet.

- Utfordringen ligger ikke bare i å rekruttere flere kvinner, men å holde på dem og få dem til å klatre oppover i systemet.

Nummer to i verden

Selv om likestilling og rekruttering av kvinner ikke står på dagsorden på NOFs landsmøte, er flere kvinnelige landsmøtedelegater opptatte av dette. De gleder seg også over at WEF (World Economic Forum) denne uka kåret Norge til det landet som er nest best på likestilling i verden. Det skyldes blant annet at vi har kommet langt i forhold til fødselspermisjon og fedrekvote, men Norge scorer også høyt på yrkesdeltakelse, mange jenter i utdanningssektoren og politisk deltagelse. Norge er fortsatt av de som har aller høyest andel yrkesaktive kvinner. I Forsvaret går imidlertid rekutteringen trått.

Negative medieoppslag

NOF-jentene frykter at en rekke medieoppslag fra unge soldater i Afghanistan vil gjøre rekrutteringen til Forsvaret vanskeligere i fremtiden.

- Jeg tror vi først må endre kulturen for å få rekruttere flere kvinner. Det vil ikke skje over natten, sier Margrete M. Bratt som på landsmøtet i dag lanserte forbundets nye hjemmeside. Hun tror nøkkelen ligger i å endre utdanningssystemet og gjøre Forsvaret til en mer attraktiv arbeidsplass for jentene.

Bachelor

- Mange jenter ønsker seg mer formell utdanning. En idé for å få til dette er å endre utdanningssystemet slik at folk kan ta en Bachelor, i stedet for en 2-årig etatsutdanning. Dette tror jeg vil motivere flere jenter, sier Bratt. Hun mener de kunne lære av andre etater som for eksempel politiet som nå etter at de fikk sin treårige høyskole klarer å rekruttere flere. Hun mener det også er viktig med flere rollemodeller som kan vise at kvinner kan ha en karriere i Forsvaret.

Det skal likevel også sies at Fengselsskolen, som utdanner fengselsbetjenter, er en toårig etatsskole som de siste årene har vært veldig flink til å rekruttere jenter til yrket. Så dette er antagelig mer nyansert enn som så.

Kvinnelige forbilder

Nystad som også er aktiv i Nettverk for kvinnelig befal mener det finnes mange gode kvinnelige forbilder i dagens forsvarsstab. Hun minner om at det siden 1999 har vært tre kvinnelige forsvarsministre som har hatt fokus på dette. Men også i Forsvaret har de rekruttert noen flere kvinnelige ledere. Blant annet nevner hun Britt Brestrup, assisterende direk¬tør ved Forsvarets høyskole og Heimevernets kvinnelige sjef, generalmajor Kristin Lund . Under debatten om handlingsplanen bad Hilde Nystad, som også er medlem i handlingsplanen-komiteen, om tilslutning til at det i skal innarbeides i Handlingsplanen at NOF også skal arbeide internt for en økt av kvinneandelen i forbundets organer. Det applauderte hele den mannsdominerte landsmøtesalen.

Organiserer befal, elever og befalsaspiranter.

Stiftet i 1896 og tilsluttet LO siden 1961.

6 680 medlemmer (2009).

Årets landsmøte skal bl.a. velge ny forbundsleder etter Peter A. Moe.

Annonse
Annonse

Organiserer befal, elever og befalsaspiranter.

Stiftet i 1896 og tilsluttet LO siden 1961.

6 680 medlemmer (2009).

Årets landsmøte skal bl.a. velge ny forbundsleder etter Peter A. Moe.