JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter økt uføretrygding

Forbundsleder Arve Bakke er redd for at neste års statbudsjett tvinger flere over på uføretrygd.

Fellesforbundets leder, Arve Bakke, uttrykte sin bekymring under en høring i finanskomiteen fredag.

Tiltaksplasser forsvinner

Statsbudsjettet 2011 legger opp til 51.900 tiltaksplasser. Det er ikke godt nok, mener Fellesforbundet.

– Det er ett punkt budsjettet er for dårlig på, og det er tiltaksplassene. Det er egentlig en dramatisk nedgang regjeringen har foreslått, når vi vet at snittallet for i år ligger på omtrent 58.000 plasser, sa forbundsleder Bakke under høringen.

– Vi er redde for at en så kraftig reduksjon betyr at flere vil havne på uføretrygd. Dette er brudd på tanken om at vi skal lette på presset som gir økt uføretrygding, sa Bakke.

Ønsker økning

Bakke foreslår heller at tiltaksplassene økes kraftig.

– Vi ønsker at det blir hevet til minst 75.000 tiltaksplasser, og at 4.000 av de ekstra plassene går til personer med nedsatt arbeidsevne, foreslo Bakke.

Konkurransevilkår

Bakke nevnte også konkurransevilkårene, eller heller mangelen på disse.

– Vi vil ikke beskylde regjeringa for å ønske en vilkårsløs konkurranse. Men det står så lite, ja, nærmest ingenting om hva som skal til for å få konkurransen til å bidra til god samfunnsmessig bruk av ressursene.

– I byggenæringa fungerer konkurransen dårlig, for eksempel, med lite læring og gjentagende feil. Vi trenger vilkår inn i anbudssystemet som fremmer nettopp god ressursbruk, understreket forbundslederen.

Ellers fornøyd

I hovedsak er forbundet fornøyd med budsjettet.

– Vi mener det er overordnet viktig å følge handlingsregelens ånd og bokstav for bruk av oljeinntektene. Det har med tillit til hele den økonomiske politikken å gjøre.

– Dette gjelder med tanke på arbeidsplassene, men også kjøpekrafta til medlemmene våre. For å sikre den, trenger vi hjelp både fra sentralbanken og finanspolitikken. Det føler vi at dette budsjettet gir, sa Bakke, som avsluttet med et lite bedriftsøkonomisk spark:

– Vi advarer sterkt mot å heve revisjonsplikten for de minste foretakene. Det tror vi bare vil føre til mer økonomisk kriminalitet og skatteunndragelser.

Annonse

Flere saker

Annonse