JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye lover for bedre helsetjenester

Regjeringen la i dag fram to lover som inneholder grunnleggende endringer av det norske helsesystemet.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen presenterte de to lovene om folkehelse og kommunale helse- og omsorgstjenester mandag.

Disse sendes nå ut på høring, og i tillegg starter utarbeidelsen av en ny nasjonal helse- og omsorgsplan, som regjeringen vil ha innspill til fra alle nordmenn.

LAST NED: Høringsdokumentene i sin helhet

Mer til kommunene

Regjeringstoppene var på pressekonferansen klare på at det de presenterer er viktige endringer for å få satt Samhandlingsreformen ut i livet.

Blant forslagene er et lovpålagt krav til kommuner og sykehus om å inngå avtaler om behandling av pasienter, blant annet om når pasienter kan sendes fra sykehusene til hjemkommunen sin. Regjeringen vil også sette av penger kommunene skal disponere til å gi pasienter som har vært på sykehus et tilbud i hjemkommunen.

Kommunene skal også med de ekstra pengene betale for behandling av enkelte pasientgrupper som må på sykehus.

Disse tiltakene skal stimulere kommunene til å forebygge sykdom bedre, slik at færre skal trenge sykehusbehandling.

Samhandlingsreformen

- Formålet med disse lovene er å lage et bedre helsetilbud, og å følge opp Samhandlingsreformen. Det er en stor reform som vil prege norske helse- og omsorgstjenester i mange år, uttalte Stoltenberg på pressekonferansen.

Helseminister Strøm-Erichsen understreker at de nye lovene markerer at regjeringen har gått fra ord til handling om Samhandlingsreformen.

- Dette gjelder kommuner, fylkeskommuner og staten. Fra at helse bare har vært et felt for helsesektoren, er det nå blitt sektorovergripende, sier hun.

Liv Signe Navarsete mener lovforslagene er en tillitserklæring til norske kommuner.

- Dette er en desentraliseringsreform og en forebyggingsreform. For å få til dette, må kommunene settes i stand til det. Det er en stor tillitserklæring til norske kommuner. Forebygging kan ikke vurderes høyt nok, og jeg ser fram til en aktiv og god høring, sier hun.

Annonse
Annonse