JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Egoister

Det meste overraskende er ikke at det finnes egoister i arbeidslivet, men at YS-lederen blir overrasket over det.

YS gjennomfører årlig sitt arbeidslivsbarometer. Der er det mye interessant å lese for oss som er opptatt av fagorganisering og fagbevegelsens framtid.

YS-leder Tor Eugen Kvalheim velger i Dagsavisen å kommentere et tall i undersøkelsen. 42 prosent av de som ikke er fagorganisert svarer at det er ingen grunn til å fagorganisere seg fordi de «uansett oppnår samme lønns- og arbeidsvilkår».

Kvalheim stempler gruppa som egoister og sier: – Når man velger å stå alene i stedet for å tilhøre et fellesskap, så finner jeg ikke noe annet dekkende ord enn dette. Men i arbeidslivet kommer man ingen vei aleine. Det overrasker meg at ikke alle skjønner dette.

Kvalheim har unektlig rett når han stempler denne gruppa som egoister. Men at en leder av en hovedorganisasjon blir overrasket over at ikke alle skjønner det, overrasker meg.

I et land hvor Fremskrittspartiet får 22,9 prosent av stemmene, kan det knapt være noen overraskelse at det finnes egoister i arbeidslivet.

Kampen om fagorganisering er en kamp om hoder. Det er en kamp om forståelse for at de kollektive løsningene i det store er bedre enn individuelle løsninger. Det er også en kontinuerlig vurdering om hvorvidt en skal straffe gratispassasjerene eller gi dem samme vilkår som de fagorganiserte slik at de uorganiserte ikke skal underby de organiserte.

H-K Nytt har en interessant artikkel om problemstilingen «I lov eller avtale».

Det finnes ikke et svar på om rettigheter skal knyttes til lov eller gjennom tariffavtale.

Men Arbeidslivsbarometeret inneholder opplysninger som er verdt litt ettertanke. Barometeret oppsummerer at fagforeningenes legitimitet er sterk og at det er stor oppslutning om kollektiv lønnsdannelse.

Statistisk sentralbyrå oppgir arbeidsstyrken i Norge til 2,6 millioner arbeidstakere, av disse er 47 prosent uorganisert (organisasjonsgraden i Norge er på 53 prosent). Men i undersøkelsen fra YS svarer 45 prosent av de uorganiserte at det er aktuelt for dem å fagorganisere seg.

Med andre ord finnes det over en halv million arbeidstakere som venter på å bli spurt om de vil bli medlemmer i fagbevegelsen.

Det er flest potensielle fagforeningsmedlemmer i gruppene med under 400 000 kroner i årlig inntekt. Her er det bare å sette i gang.

Annonse
Annonse