JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trojanske hester på jobben

Gyldendal arbeidsliv lanserte ei ny bok på åpningsdagen av Arbeidsmiljøkongressen i Bergen. Boka poengterer at tillitsvalgte og verneombudene ikke må settes på sidelinja før arbeidsmiljøkartlegginger iverksettes.

jan.erik@lomedia.no

Bitten Nordrik, forsker i De Facto – Kunnskapsenteret for fagorganiserte, har skrevet boka «Psykososial Arbeidsmiljøkartlegging – en trojansk hest?» Hun forteller at hun generelt sett slett ikke er imot arbeidsmiljøkartlegginger, snarere tvert imot.

– Arbeidsmiljøkartlegginger er et viktig og fantastisk HMS-verktøy, men de kan bli bedre. Ikke minst om ledelsen og de tillitsvalgte blir enige om de metodene som skal brukes, sier hun.

Trojaner

En trojansk hest brukes ofte som begrep på en metode der man har andre hensikter enn de man egentlig utgir seg for å ha. Boka til Nordrik gir en del eksempler på hvordan arbeidsmiljøundersøkelser kan oppleves som en trojaner for mennesker og bedrifter som står i en konflikt.

Ledelsen har makta

Stadig flere virksomheter kartlegger det psykososiale miljøet. Ifølge bokomslaget på Nordriks bok har vi «de siste årene vært vitne til flere tilfeller der slik kartlegging har vært brukt til blant annet å bli kvitt brysomme tillitsvalgte, sette munnkurv på kritiske røster og vinne en maktkamp mellom ledere».

– Bedriftsledelsen har som regel makten til å utføre arbeidsmiljøkartlegginger uten at de ansatte får være med å legge premissene. Jeg ønsker meg en prosess der alle partene involveres. I dag har vi ingen retningslinjer på hvordan sånne kartlegginger skal gjøres, sier forskeren.

AMU er stedet

Nordrik er opptatt av at systemene også må undersøkes, ikke bare forholdet mellom arbeidstakerne og nærmeste overordnede.

– Det er i bedriftenes Arbeidsmiljøutvalg, AMU, at beslutninger om arbeidsmiljøkartlegginger skal fattes. Mandatet bør legges av AMU fordi det er her de viktigste aktørene i HMS-arbeid møtes, sier Bitten Nordrik.

Valla karakterdrept

På et spørsmål om hva hun mener om prosessen rundt avgangen til tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla, svarer De Facto-forskeren følgende:

– Valla ble utsatt for et rent karakterdrap.

Annonse
Annonse