JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vant fram i Trygderetten

Det tok tid og krefter, men til slutt vant David Misund og Fellesforbundet fram i Trygderetten. Han fikk dagpengene.

13. desember 2008 hadde David Misund siste arbeidsdag i Selvaagbygg på Løren i Oslo. Folk sluttet å kjøpe leiligheter, og tømrer Misund var blant flere som ble sagt opp. Han startet nesten umiddelbart på et kurs hver tredje helg i håp om å få jobb i oljebransjen.

Nav Forvaltning Akershus reagerte med å ta fra ham dagpengene i april 2009 - i perioden han tok helgekurset. Magasinet for fagorganiserte har flere ganger tidligere omtalt saken.

– Hårreisende av Nav

Med god hjelp fra Helge Breistein, leder av Fellesforbundets avdeling Byggfag Drammen-Bærum, klaget Misund på avslaget. Nav avviste klagen, og Breistein og Misund klaget videre til en høyere instans i Nav. I midten av september kom en nytt avslag.

– Nav-reglene er hårreisende. Det betyr jo at du ikke kan gjøre noen ting mens du har dagpenger, sa Misund den gang. Han følte seg straffet for å ta eget initiativ til å skaffe seg ny jobb - gjennom kursing.

Fikk etterbetalt dagpengene

Fellesforbundet fulgte saken videre og anket den til Trygderetten som nå ga David Misund medhold, godt over ett år etter at dagpengene ble stoppet. Trygderetten mente at en unntaksbestemmelse fra dagpengeforskriften kunne brukes i Misunds tilfelle. Kjennelsen var enstemmig.

Resultat: etterbetaling av 27.000 kroner i dagpenger for perioden 16. april til 2. juni 2009, den tiden han tok kurset.

Stivbeint - og langtekkelig

Tore Bråthen, Fellesforbundets distriktssekretær i Buskerud, er glad for at Misund omsider fikk medhold, men reagerer på at Fellesforbundet måtte gå gjennom samtlige trygdeinstanser for å bli hørt. - og at det tok så lang tid for å få den endelige avgjørelsen.

– Det er et stort tankekors at det går ett år fra vi anker til saken avgjøres i Trygderetten. Dessuten syns jeg at Nav har opptrådt veldig stivbeint, sier han til Magasinet for fagorganisertes nettavis.

Urimelige regler

Bråthen mener at politikerne og departementet snarest bør se på reglene for dagpenger, særlig når det gjelder sammenheng mellom dagpenger og det å kunne ta utdanning under arbeidsledighet.

– Reglene må være slik at folk kan oppfatte dem som fornuftige og riktige. Slik de er nå, får folk problemer på grunn av en urimelighet, poengterer Fellesforbundets distriktssekretær.

Annonse
Annonse