JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt lørdagspost i 2011

Posten skal dele ut post på lørdager også neste år. Det står å lese i statsbudsjettet.

frode.ronning@lomedia.no

Posten skal i 2011 drive som før. Det er den viktigste nyheten for postansatte i statsbudsjettet, som ble lagt fram 5. oktober.

Det betyr fortsatt ombæring av post på lørdag, og at Posten ikke skal få konkurranse om å dele ut brev på under 50 gram.

– Det er bra med fortsatt ombæring av post på lørdager, for det gjør det lettere å sikre hele stillinger. Uten lørdagene måtte vi nedbemannet, sier tillitsvalgt Frank Lie på Lambertseter i Oslo.

Han er også fornøyd med at Posten beholder sin enerett til ombæring av brev under 50 gram.

– Erfaringene fra land som lar flere selskaper konkurrere om brevene, er ikke gode. Det blir dårligere lønns- og arbeidsforhold, sier Lie.

Lørdag eller ikke lørdag?

Postkom er veldig positiv til fortsatt ombæring av post på lørdag, men i sentrale strøk er det en del av Postkoms medlemmer som gjerne kunne tenke seg fri på lørdager. Og problemstillinga blir mer aktuell når Lie og kollegene skal flytte fra Skullerud, lengst sør i Oslo, til den gigantiske Østlandsterminalen på Robsrud i Lørenskog, nabokommunen nord for Oslo.

- Nå jobber vi hver femte lørdag, men på Robsrud blir det hver tredje, påpeker Lie.

Skal drive som før

Staten styrer Posten gjennom en konsesjon, som blant annet sier at post skal deles ut seks dager i uka. Nåværende konsesjon går ut 31. desember i år. I statsbudsjettet skriver regjeringa at dagens konsesjon skal videreføres inntil videre, fram til Norge har tatt stilling til postdirektivet. Grunnen er at postdirektivet vil bety så dramatiske endringer for Posten, at det ikke er noe poeng å lage en ny konsesjon før det er avklart om Norge vil gjøre EUs postdirektiv til norsk lov.

Ulønnsom post

Regjeringa vil i 2011 bruke 345 millioner kroner på kjøp av tjenester som er ulønnsomme for Posten.

Dette dreier seg i stor grad om postombæring på steder med store avstander mellom hver postkasse.

– Jeg er godt fornøyd med regjeringens forslag, som er i tråd med Soria Moria II og Postens egne beregninger om behov for statlig kjøp, sier forbundsleder Odd Christian Øverland.

Konsesjonen er statens retningslinjer til Posten.

Det skal være minst ett fast ekspedisjonssted i hver kommune.

Tjenester Posten har enerett på, skal ha samme porto over hele landet.

Posten skal tilby banktjenester i hele postkontornettet. Denne kan bli avviklet

Annonse
Annonse

Konsesjonen er statens retningslinjer til Posten.

Det skal være minst ett fast ekspedisjonssted i hver kommune.

Tjenester Posten har enerett på, skal ha samme porto over hele landet.

Posten skal tilby banktjenester i hele postkontornettet. Denne kan bli avviklet