JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke kommenter...

Siv hvisket «ikke kommenter» til Erna på dagens pressekonferanse.

Da spørsmålet om snikislamisering dukket opp på onsdagens pressekonferanse, fikk Erna Solberg klar beskjed: «Ikke kommenter!»

Og den påtroppende statsministeren tok den hviskende instruksen fra Frp-leder Siv Jensen til følge:

– Det har jeg ingen kommentarer til. Det er en gammel debatt som jeg tror vi er ferdig med for lengst, svarte Solberg.

Spørsmålet om hvorvidt Erna Solberg synes det var problematisk at Siv Jensen ikke ville ta avstand fra bruken av ordet, kom på slutten av den korte pressekonferansen som de fire partilederne holdt etter onsdagens sonderingssamtaler i Nydalen i Oslo.

– Les også: Jensen vil ikke beklage

Det var i en tale til Frps landsstyre 21. februar 2009 at Siv Jensen brukte ordet første gang. Hun viste til Malmö og påsto at svensk lov var blitt erstattet av sharialovgivning i deler av byen og at politiet knapt våget seg inn i enkelte bydeler.

– Dette er ikke skremselspropaganda. Dette er en hverdag som ikke får komme til Norge, sa Jensen, som måtte tåle kritikk fra svensk politi for sin framstilling.

Også fra Høyre kom det kritikk den gang. Partiveteran Per-Kristian Foss sa det slik:

– Det har visse likhetstrekk med mellomkrigstidens frykt for andre minoriteter, i dette tilfellet jøder, sa han.

Da Fremskrittspartiet tirsdag forsøkte å rette opp inntrykket som internasjonal presse har skapt av partiet som innvandringsfiendtlig, gikk nestleder Ketil Solvik-Olsen lagt i å beklage bruken av begrepet.

– Det var en dårlig bruk av ordet, sa han.

Men Frp-leder Siv Jensen har altså ikke selv ønsket å unnskylde ordbruken, slik statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har oppfordret henne til.

- Da jeg holdt talen, var det i en sammenheng som handlet om å bekjempe framveksten av radikale grupperinger som stilte krav til sære bestemmelser i norsk lov. Det skal vi ikke gi etter for, verken nå eller i framtiden, sa hun til TV 2 tirsdag.

– Les også: Økt oljepress på Erna

Under selve pressekonferansen etter tredje dag av de borgerlige regjeringssonderingene i Nydalen i Oslo, slo KrF-leder Knut Arild Hareide fast at samtalene er i framgang.

– Samtidig er det fortsatt sånn at det er langt flere saker som gjenstår, enn de vi har kommet gjennom. Og det er jo helheten her som avgjør. Men helheten, den ser jeg ikke ennå. Det tror jeg først vi gjør i løpet av noen dager, sa han.

– Vi er ved veldig godt mot og har hatt gode og konstruktive samtaler som vi kommer til å holde for oss selv. Noe er vi enige om, og noe må vi snakke mer om, sa Høyre-leder Erna Solberg.

Venstre-leder Trine Skei Grande snakket også varmt om hva partiene har oppnådd så langt:

– Jeg opplever at det er stor vilje. Og det er mange fine og kreative prosesser, der man av og til legger ulike standpunkter oppå hverandre og finner noe nytt, sa hun.

Men også Grande mener det er langt fram.

– Vi trenger ganske mye tid. Det er mange saker vi skal gjennom, og det er mye vi er uenige om som skal avklares. Jeg håper at baklandet vårt kan begynne å gi noen avklaringer i løpet av neste uke, sa hun.

– Les også: Erna «sukrer» samtalene

Om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen ble berørt under sonderingene onsdag, ville ingen av de fire partilederne svare på.

Brevet til sondørene, der LO går sammen med Norsk Industri, Rederiforbundet og Norsk olje og energi - i en felles oppfordring om et ja til konsekvensutredning, har ikke gjort noe spesielt inntrykk på Solberg.

– Jeg får 20-25 henvendelser hver dag fra ulike interesseorganisasjoner og grupperinger som mener noe om hva regjeringserklæringen skal inneholde, sa hun.

På spørsmål fra NTB om partiene er klare til å svelge noen kameler for på den måten å kunne gi hverandre noen klare seire, svarte Solberg til slutt noe fleipete:

– Til lunsj hadde vi lammekjøtt.

Hun utdypet ikke om det var snakk om offerlam. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse