JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skutt i arbeiderdemonstrasjon

Over 50 000 mennesker demonstrerte i Buenos Aires torsdag mot at den venstreorienterte Mariano Ferreyra (23) ble skutt i en tvist mellom fagforeninger.

stig.christensen@lomedia.no

Aktivisten Mariano Ferreyra ble skutt i en konfrontasjon mellom rivaliserende jernbanearbeidere, ifølge BBC News.

Det spekuleres nå på om den som skjøt og myrdet Ferreyra er knyttet til statslojale fagbevegelsen CGT eller fikk oppdraget fra denne bevegelsen.

Jernbaneforeningen i CGT mobiliserte onsdag mot en gruppe utskilte jernbanearbeidere som protesterte mot at noen hadde fått sparken og andre kun hadde fått løse kontrakter til halv lønn.

CGT-medlemmene kastet stein mot de som demonstrerte, og i tillegg til at en ble drept av skuddene, ble tre skadet. Nettutgaven til avisa Buenos Aires Herald siterer en foreløpig mistenkt, som nekter for å ha skutt, men som antyder at den som løsnet skuddene kommer fra CGT.

Stor splid

De protesterende jernbanearbeiderne hadde også fått med seg folk fra venstreorienterte partier i sin protest. Hensikten var å blokkere skinnegangen nær en holdeplass. Den myrdede, Mariano Ferreyra, var selv medlem i det venstreorienterte «Arbeidernes parti», Partido Obrero.

Det er en stor splittelse i Argentina mellom den statslojale fagbevegelsen CGT og den mere uavhengige fagorganisasjonen CTA, som reagerte med å mobilisere medlemmene til protester mot drapet.

Til Maiplassen

På samme tid som et demonstrasjonstog gikk til Plaza de Mayo (Maiplassen) i Buenos Aires, tok CTA initiativet til en 24 timers streik mot at folk som kjemper for arbeidernes rettigheter blir skutt. Milena Poggi, medlem i CTA, sier til LO-Aktuelt at man enda ikke har funnet ut hvem som skjøt, men at mistankene går i retning av folk innen fagorganisasjonen CGT, som blant annet var en støttespiller for Menems handhendte privatiseringspolitikk på 90-tallet.

Må straffes

CTAs leder, Hugo Yasky, sier ifølge Transportarbeidernes solidaritetskomite at de skyldige må arresteres og få sin velfortjente straff. Han la til at de byråkratiske fagforeningsbøllene må stoppes, med klar adresse til CGT, den statslojale fagbevegelsen. De mer enn antyder at CGT-folk har stått i ledtog med det føderale politiet og sammen angrepet demonstrasjonen som protesterte mot dårlige arbeidsvilkår, lav lønn og usikre jobber.

Annonse
Annonse