JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sverige: Rødgrønn pause

– Det var riktig å forsøke, men nå er det riktig å ta en pause, sier det svenske metallarbeiderforbundets leder, Stefan Löfven.

– Vårt parti, og sikkert også de to andre, trenger å samle seg, gjøre en grundig analyse og korrigere politikken, sier Löfven, som også sitter i ledelsen for det sosialdemokratiske partiet, til LO-Tidningen.

Löfven mener det var helt nødvendig å stable på beina et troverdig alternativ til den borgerlige regjeringskoalisjonen i valgkampen, men han mener det rødgrønne eksperimentet også skapte usikkerhet om sosialdemokratiets politiske kurs. Mange av Metallarbeiderforbundets medlemmer er kritiske til Miljöpartiets syn på økonomisk vekst og energipolitikk, ifølge Löfven.

Må ha flere i arbeid

Hans råd til den havarikommisjonen det sosialdemokratiske partiet nå har nedsatt er at partiet må få en klarere strategi for hvordan man vil utvikle det svenske samfunnet, ikke minst hvordan man vil få fart på sysselsettingen.

– De rike klarer seg med mindre velferd, men vi må ha folk i arbeid for å skape de verdiene som trengs for å skape et godt samfunn for alle, sier forbundslederen.

Tapte valget

Sosialdemokratene, Miljöpartiet og Vänsterpartiet forsøkte tidligere i høst å vinne det svenske valget ved å tilby et felles rødgrønt regjeringsalternativ, men mislyktes.

Denne uka tok de tre partilederne konsekvensen av valgnederlaget og erklærte at de nå tar en pause i samarbeidet. De tre partilederne vil fortsatt møtes ukentlig, men det blir ikke den samme intensiteten i samarbeidet som under valgkampen.

Det sosialdemokratiske partiet har også nedsatt en egen havarikommisjon som skal analysere hvorfor man ikke greide å fravriste den borgelige koalisjonen regjeringsmakten.

Annonse
Annonse