JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO bør bruke Esa

– Vi er et verktøy i verktøykassa som LO ikke bruker, mener Per Sannerud, president i Eftas overvåkingsorgan, Esa.

torgny.hasaas@lomedia.no

Til tross for at mange av sakene som Eftas overvåkingsorgan (Esa) behandler, er arbeidsmarkedsrelaterte, kan han ikke huske at han har mottatt noen klager fra LO eller fagbevegelsen.

– NHO er svært flinke til å klage, og vi får stadig vekk klager fra dem. Det er dumt hvis arbeidsgiversida skaffer seg monopol på dette, mener Sannerud.

Eftas overvåkingsorgan har til oppgave å sørge for at EUs konkurranseregler blir overholdt. Det er åpent for hvem som helst å klage de norske myndighetene inn for Esa hvis de mener at de har vært utsatt for forskjellsbehandling i forhold til reglene for konkurranse innenfor EUs fire marked.

NHO har klagd regjeringa inn for Esa blant annet mener arbeidsgiverne at allmenngjøringsloven er brudd på konkurransereglene. Dette fikk de ikke medholdt på fra Esa.

– Hva slags saker er det du tenker på kan være aktuelle for LO å klage inn?

– Vi har blant annet hatt en del saker fra utenlandske arbeidere som klager på opptjeningstiden i norske trygdeordninger. For eksempel sykepenger. Utenlandske arbeidere har samme krav på beskyttelse som norske. De kan godt falle ned fra et stillas etter bare få dager på jobben, og i dag vil de stå uten noen ytelser, sier Sannerud.

– Jeg skal ikke si at LO ikke er opptatt av gjestearbeidere, men spørsmålet om ytelser fra NAV, er et eksempel der LO kunne ha klaget.

– Men vil ikke dette åpne for misbruk?

– Det går ikke an å ha som utgangspunkt at utenlandske arbeidere er mer tilbørlig til å svindle enn norske. Dessuten går det an å sette inn kontrolltiltak i etterkant, avslutter Sannerud.

Annonse

Flere saker

Annonse