JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til postdirektivet – fornøyd med EØS

Postkom jobber for harde livet mot postdirektivet, men synes EØS i hovedsak fungerer bra.

frode.ronning@lomedia.no

Postkom synes EØS sikrer et godt og forutsigbart forhold til EU. Forbundet ser like fullt flere problemer med Norges EØS-avtale med EU. De viktigste problemene er ifølge forbundet at EU går i nyliberal retning og at en rekke direktiver truer lover og avtaler i norsk arbeidsliv.

Et offentlig utvalg vurderer for tida Norges medlemskap i EØS, og LO-forbundene leverer denne høsten sine innspill til debatten.

Postkom har i lang tid kjempet for at Norge skal reservere seg mot postdirektivet - av frykt for at direktivet vil føre til lavere lønn og dårligere arbeidsvilkår. Forbundet er derfor veldig opptatt av at Norge må bruke reservasjonsretten mot direktiver som gir sosial dumping.

Postkom oppsummerer sin holdning til EØS i tre punkter:

– Postkom mener at det er viktig med en god og forutsigbar tilknytting til EU. EØS-avtalen har i hovedsak oppfylt denne funksjonen de siste 16 årene.

– Vi må sikre at nye direktiver ikke bidrar til sosial dumping eller forringelse av velferdsordninger i Norge

– Norge må benytte reservasjonsretten der direktiver truer norske fellesskapsinteresser. Postdirektivet er et eksempel på dette.

Forbundet har levert sine innspill til LO, som samordner uttalelser fra alle LO-forbundene for å levere dem videre til det offentlig oppnevnte utvalget som vurderer EØS-avtalen.

Postkom-leder Odd Christian Øverland sier at Postkom aldri har tatt stilling for eller mot EØS, ei heller har forbundet tatt stilling for eller mot EU.

– I denne høringa legger vi til grunn at Norge er medlem av EØS. Vi forholder vi oss heller ikke til alternativer til EØS, sier Øverland.

EL & IT Forbundet synes EØS-avtalen er så problematisk at forbundet krever at Norge utreder et alternativ til EØS-avtalen.

Frykter nyliberal dreining

Postkom bruker i sitt innspill mye plass på å fortelle hvorfor forbundet mener EU har dreid i mer nyliberal retning. «Det skaper problemer for fagbevegelsen i hele Europa og for land som ønsker å føre en mindre liberalistisk politikk,» ifølge Postkom.

Forbundet mener EU er i mange sammenhenger er opptatt av konkurranse for konkurransens skyld, og viser til sine erfaringer med arbeidet med postdirektivet: «Direktivet viser at EU i dette tilfellet ønsker konkurranse for konkurransen skyld, ikke for å skape bedre posttjenester.»

Markedsadgang

Postkom mener at EØS-avtalen «[...] har vært og er viktig for Norge for å sikre markedsadgang. Vi mener derfor at det er viktig at Norge har et godt og regulert forhold til EU. EØS-avtalen og andre avtaler har i all hovedsak sørget for dette.»

Postkoms forslag

Postkom har flere forslag til hvordan Norge kan bruke EØS-avtalen framover. Her er Postkoms egen liste over fem tiltak:

– Reservasjonsretten må være reell. Vi tror også dette vil styrke EØS-avtalens legitimitet

– Internasjonale konvensjoner må ha forrang foran EØS-direktiver

– Den demokratiske behandlingen av nye direktiver må styrkes

– Organisasjoner og interessenter som blir direkte berørt av EØS-direktiver må få støtte til å utrede og sette seg inn i konsekvensene av direktivet

– Norge må bidra til å styrke den sosial dialogen i EU.»

Annonse
Annonse