JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan LO presse på?

Nicaragua har totalt lovforbud mot abort. Nå går Amnesty til motaksjon og håper på fagbevegelsens støtte.

stig.christensen@lomedia.no

LOs svar er dialog om de vanskelige spørsmålene, ikke brudd med samarbeidspartnerne.

Kampanje

Den katolske kirken har mobilisert voldsomt for totalforbudet og fikk støtte av de to største partiene i landet for å innføre loven i 2008.

Amnesty International i Norge kjører nå en kampanje mot Nicaraguas restriktive lov. Loven innebærer at det ikke lenger er mulig å ta abort etter incest og voldtekt, eller når graviditeten truer kvinners liv og helse. Amnesty krever at myndighetene i Nicaragua umiddelbart avskaffer loven.

Motkraft?

Rådgiver og kampanjeleder i Amnesty, Patricia Kaatee uttrykker overfor LO-Aktuelt at fagbevegelsen kan være en mulig motkraft i dette spørsmålet.

– Vi vet at abort er et tabubelagt spørsmål i mange land, derfor er det spesielt viktig at norsk LO kommer på banen, mener Kaatee, som legger til at dette dreier seg om kvinners rett til liv og helse. Hun mener også at spørsmålet må reises med tyngde i den internasjonale fagbevegelsen.

Den nicaraguanske abortloven har ført til stort engasjement blant norsk kvinner og menn, og i løpet av et par uker har nærmere 70 000 personer skrevet under et opprop mot loven. En slik oppslutning er det lenge siden man har opplevd.

Dialog, ikke brudd

Leder av internasjonal avdeling i LO, Karin Beate Theodorsen, er helt enig i at selvbestemt abort er en viktig rettighet for kvinner. Hun er overrasket over at Daniel Ortega, med hans radikale bakgrunn, inntar det standpunktet han gjør i forbindelse med abort. Hun ser det som ledd i en politisk hestehandel.

– Vårt grunnleggende standpunkt er at vi tar opp de vanskelige spørsmålene med våre samarbeidspartnere uten at vi bryter forbindelsen, sier Theodorsen. Hun viser til Kina, Midt-Østen og andre steder der menneskerettigheter blir krenket.

– Wendy Flores, jurist i menneskerettighetsorganisasjonen CENIDH mener at LO i Norge bør stille, om ikke krev, så forventninger om å støtte kvinnene i Nicaragua?

– Det er et godt uttrykk, som jeg er helt enig i. Vi vil legge vekt på å fortelle hvordan det er i Norge, nemlig at selvbestemt abort er en vital kvinnepolitisk rettighet, sier Theodorsen.

Annonse

Flere saker

Annonse