JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha ordning mot midlertidighet

Arbeidsgivere i privat sektor må drøfte bruken av midlertidige ansatte med tillitsvalgte. – En slik ordning må også på plass i staten, framholder 2. nestleder i Norsk Tjenestemannslag, John Leirvaag.

anne.grete.lossius@lomedia.no

I juni innførte regjeringen en bestemmelse i arbeidsmiljøloven om at arbeidsgiver må drøfte virksomhetenes bruk av midlertidige tilsettinger med tillitsvalgte minst en gang i året.

– En tilsvarende ordning må på plass i statlig sektor, slik at vi i hele arbeidslivet får en mulighet til å skaffe oss oversikt over bruken av midlertidig tilsetting, fastslo Leirvaag da han framla landsstyrets forslag til uttalelser overfor landsmøtet.

Hele seks uttalelser er foreslått, og blant dem en som går på bruken av midlertidige tilsettinger.

Peker på de unge

Leirvaag peker spesielt på arbeidsvilkårene til unge arbeidstakere.

– Etter endt utdanning har de fleste kommet i en fase av livet hvor de skal etablere seg. Det å kunne ha en fast jobb er viktig, for eksempel når de skal søke om lån.

– Fast tilsetting innebærer større trygghet og forutsigbarhet, sier Leirvaag.

Han legger til at studier også viser at midlertidig ansatte har mindre tilgang til formell og uformell opplæring enn fast ansatte.

8,7 prosent midlertidige

Leirvaag fastslår også at i norsk arbeidsliv er hovedregelen at arbeidstaker skal tilsettes fast. Men likevel er om lag 8,7 prosent midlertidig ansatt.

Forskningsstiftelsen Fafo har på oppdrag fra NTL gjennomført to undersøkelser av omfanget av midlertidige tilsettinger og konsulentbruk. En i 2008 og en i 2010.

– På tross av at midlertidighet skal være et unntak, var nesten hver femte ansatte i NAV på midlertidige kontrakter i 2009.

– Universiteter og høyskoler ligger dobbelt så høyt som landsgjennomsnittet, også når utdanningsstillinger med videre ikke er medregnet, sier Leirvaag.

Annonse
Annonse