Blir syke av å jobbe med kongekrabbe
Nå vil forskerne finne ut hvorfor.
einar.fjellvik@lomedia.no
– Risikoen for å utvikle luftveisplager og allergi når man jobber med krabbe er stor, og det er et betydelig problem blant produksjonsarbeidere i krabbeindustrien i Canada og Alaska, sier Lisbeth Aasmoe, forsker ved Arbeids- og miljømedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø til nyhetsbyrået Newswire.
Aasmoe leder et treårig forskningsprosjekt som skal finne ut hvorfor så mange blir allergiske mot kongekrabbe. Det er første gang noen undersøker allergi i denne industrien her til lands.
En av fem har astma
I Canada og Alaska er krabbenæringen mye større, og der er problemet velkjent for de som jobber med snøkrabbe, en art som er noe mindre enn kongekrabben. En undersøkelse i kanadisk snøkrabbeindustri viste at hver femte arbeider hadde astma som sannsynligvis skyldes krabbe.
– Flere studier fra Canada og Alaska viser at mange i krabbeindustrien må slutte på grunn av luftveisplager, eller de må flyttes til annet type arbeid. Vi vet ikke hvor stort dette problemet er her i Norge, sier Aasmoe.
Vekstbransje
Kongekrabbenæringen i er forholdsvis ny i Norge. De fleste bedriftene er små og ligger langs kysten i Øst-Finnmark, fra Honningsvåg og østover. Men næringen er i sterk vekst og forskerne frykter at luftveisplager og allergi kan bli et større problem i framtiden.
– Derfor er det viktig å få kunnskap tidlig for å forebygge helseskader, sier generalsekretær Anne Kari Holm i Extrastiftelsen, som samme med Astma- og Allergiforbundet, står bak forskningsprosjektet.