JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ryggpasienter taper igjen

Muskellidelser skyver rekordmange ut av arbeidslivet. Likevel blir et nasjonalt prosjekt nedlagt før det har kommet i gang.

Rygglidelser alene koster samfunnet 13-15 milliarder hvert år. Ved siden av psykiske lidelser, er muskel- og skjelettlidelser den viktigste årsaken til sykmeldinger og uføretrygd. Derfor skulle en nasjonal satsing i regi av Helse Vest ta tak i problemet.

Prosjektet skulle blant annet gitt forskerne økt kunnskap – og etter hvert et bedre behandlingstilbud til pasientene.

Helse Vest ble utpekt som vertsregion for satsingen, som er sterkt ønsket av mange. Likevel anbefaler det regionale helseforetaket nå at hele prosjektet legges ned.

Smuldret bort

Representanter fra fagmiljøene som Helse Vest plukket ut til å starte planleggingen, har vært uenige om hva som skulle prioriteres.

Samarbeidet har knaket i sammenføyningene.

Mens tanken var å kartlegge behovene for kompetanse og hva slags studier som trengs, blir resultatet i praksis at satsingen smuldrer bort.

Dårlig personkjemi

Etter det Forskning.no erfarer, har dårlig personkjemi og sprikende, steile oppfatninger innad i gruppen, gjort forarbeidene til en smertefull prosess.

Dette skal igjen ha vært avgjørende for anbefalingen om nedleggelse.

Til slutt ble situasjonen for vanskelig å håndtere.

Skuffet

– Vi vet at mange stenges ute fra arbeidslivet på grunn av muskel- og skjelettplager, sier dekanus og professor Stig A. Slørdahl på Medisinsk fakultet ved NTNU.

– Jeg har ingen problemer med å si at vi trenger mer kunnskap om denne typen lidelser, og at en nasjonal satsing ville vært viktig og bidratt til en ytterligere styrking av feltet, sier han.

Slørdahl uttrykker skuffelse over at det nå er bråstopp for det som skulle blitt en nasjonal dugnad.

Lengre arbeidsliv

Planen med satsingen var å øke fagmiljøenes kompetanse, styrke pasientenes behandlingstilbud, og dermed blant annet bedre forutsetningene for et langt liv i arbeid.

Slørdahl er leder for Nasjonal samarbeidsgruppe for medisinsk og helsefaglig forskning (NSG), som har en rådgivende rolle i prosessen så langt.

Helt siden den startet i april for over fire år siden, har NSG og mange med dem ment at muskel- og skjelett er «et meget viktig satsingsområd».

Ordknapt departement

Helse- og omsorgsdepartementet er observatør i NSG. Avdelingsdirektør Maiken Engelstad har forskning i helseforetakene som et arbeidsfelt, og hun er Norges delegat til EUs rammeprogram for helseforskning.

Hun vil likevel ikke mene noe om Helse Vests forslag til nedleggelse.

– Men på et generelt grunnlag kan jeg si at departementet ønsker at landets helseregioner i større grad samarbeider om forskning og forskningsprosjekter, sier hun til Forskning.no.

Hun opplyser at departementet ikke har stilt krav om at de regionale helseforetakene skal inngå et nasjonalt forskningssamarbeid innen feltet muskel- og skjelettforskning. (ANB)

Les mer om saken her

Annonse
Annonse