JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil åpne arbeidslivets port for alle

– Vi har kommet for kort i å øke sysselsettingen av personer med nedsatt funksjonsevne. Flere regjeringer har forsøkt før uten å lykkes, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm da hun innledet på landsmøte til NTL i dag.

nina.hanssen@lomedia.no

Det var en offensiv arbeidsminister Hanne Bjurstrøm som besøkte NTL-landsmøtet onsdag. Hun var mest opptatt av delmål 2 i IA-avtalen om å øke sysselsettingen av personer med nedsatt funksjonsevne.

– Vi har i dag 45 prosent av de funksjonshemmede i arbeid. Dette er ikke lavt hvis vi sammenligner oss med andre land, men vi ønsker at langt flere får plass på arbeidsmarkedet. Undersøkelser viser at rundt 70 - 80.000 funksjonshemmede i Norge kunne tenke seg å jobbe dersom forholdene ble tilrettelagt. Vi må gjøre mer og løfte enda flere ut i arbeid. Da må vi åpne arbeidslivets porter, sa hun.

Ikke så mye bedre før

Bjurstrøm oppfordrer partene til å komme mer på banen for å nå delmål to.

For å sette fokus på dette har statsråden satt ned to ressursgrupper som hun håper kan komme med nye og spennende tanker om dette.

– Jeg er glad for at tidligere LO-leder Yngve Hågensen skal lede en av disse gruppene og at jeg også har fått med Kristin Clemet, sier hun.

Men for å lykkes med satsingen, må NAV fungere godt. Statsråden benyttet anledningen til å rose NAV-ansatte, som gjør en glitrende jobb, til tross for at mange utfordringer etter reformen.

– Noen mener at reformen burde blitt innført gradvis og etter at man har fått et skikkelig IT-system på plass, men det er ikke tid for revers. Jeg tror ikke mange mener at alt var så mye bedre før, sa hun.

Bjurstrøm forstår at mange ønsker å få på plass IT-systemer, men mener dette vil ta tid. Arbeidsministeren forsto også godt at NAV-ansatte trenger mer kompetanse for å håndtere en ny tid med nye krav.

– Dette er ikke noen hokus pokus. Vi må jobbe systematisk for å lykkes med NAV, sier hun. Og forstår at ansatte er slitne og føler avmakt innimellom.

– Jeg har hørt om trusler mot NAV-ansatte. Det må være tøft å lese negative oppslag i media om arbeidsplassen sin, men dere gjør en kjempejobb. Både riksrevisor Jørgen Kosmo og jeg vil gi en ekstra honnør til dere, sa hun.

Bjurstrøm utfordret også partene til å jobbe for en ny særavtale for NAV-ansatte.

– Som ny statsråd ble jeg overrasket over at folk på samme kontor har ulike tariffavtaler. Dette kan ikke være bra for arbeidsmiljøet, sa hun.

Misunnelse fra utlandet

Bjurstrøm ønsker også å lette overgangen mellom folk i trygd og arbeid.

– Det er et hakekors, nei unnskyld, tankekors at så mange går på passiv stønad. Vi må våge og tenke nytt for å få folk over på aktive tiltak. I dag er det over 27.000 ungdommer under 30 år på arbeidsledighetstrygd. Mange av disse har ikke fullført videregående skole. Jeg mener vi gir opp ungdom altfor fort. Dette må vi ta tak i, sa hun.

Hun er også opptatt av at partene i samarbeid med regjeringen fortsetter å fokusere på sosial dumping.

– Arbeidsinnvandring er bra, men når folk kommer hit skal de lønnes etter norske forhold. Noe annet er helt uakseptabelt, sa hun.

Bjurstrøm fortalte at hun ofte får komplimenter når hun er i utlandet.

– Det er mange som er misunnelig på at jeg er arbeidsminister i Norge. Ikke bare fordi vi har oljeformuen eller at vi er landet med laveste arbeidsledighet, men også fordi vi har et så godt tre-partsamarbeidet, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Annonse
Annonse