JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Allmenngjort rekordøkning

Allmenngjøringen innenfor skips- og verftsindustrien øker folketallet i rekordfart i flere kommuner.

erlend.angelo@lomedia.no

Det er Vestlandsnytt som kan presentere de utrolige tallene. Bare i Ulstein kommune økte innbyggertallet med hele 400 personer i 2009 - et merkbart hopp i en kommune på nå 7.648 personer.

Storparten av dette skyldes at utenlandske arbeidere ble flyttet over fra utenlandske til norske firmaer, mener Vestlandsnytt.

Unngår borteboertillegg

Også i skipsbyggerkommunen Sande har økningen vært markant det siste året, trolig også her på grunn av at stadig flere utlendinger blir «ansatt» i norske selskap.

Som Magasinet har skrevet, omgår verftene allmenngjøringsforskriftene på flere måter. Innleide arbeidstakere som tidligere har vært ansatt i utenlandske selskapet, blir nå oftere ansatt i norske selskap. Dermed er man så kalt «inntatt på stedet», og på denne måten omgår man å betale utgifter til kost, losji og reise. Det er altså dette som har ført til vekstboomen i folketallet.

Borte hjemme

På Ulstein verft og Kleven Martime fortelles det om flere hundre innleide, der de fleste nå er ansatt i norske firmaer. Ved Ulstein verft jobber disse i rotasjonen seks uker på jobb med påfølgende to uker fri.

Stort sett bor disse i brakkerigg, og reiser til og fra hjemlandet, skriver avisa. Men i og med at de formelt er ansatt i Norge og bor samme sted som de jobber, mener altså NHO at disse ikke skal ha tillegg for kost og losji. Arbeidsgiverorganisasjonen går som kjent rettens vei for å stoppe allmenngjøringen på verftene.

Rekordnedgang?

Verftsindustrien sliter over hele verden, også i Norge. Det kan føre til at mange av de nye innbyggerne må flytte fra bygda. Dermed ligger det an til at en rekordnedgang kan følge rekordoppgangen i folketallet. Ordførerne i vestlandskommunene kan med andre ord oppleve en kortvarig glede...

Annonse
Annonse