JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTLer skriver til seksere

Et TV-program fikk NTL-medlem Frode Granhus til å skrive krim. Det har gitt tre bøker, utenlandssalg og gode kritikker.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Frode Granhus er rådgiver ved NAV Vestvågøy, og har vært medlem i NTL i 25 år. I høst kommer han med sin tredje krimbok, «Malstrømmen», som allerede har fått sekser på terningen hos Bergensavisen.

Puffet som gjorde at han satt seg ned for å skrive, fikk han fra et TV-program.

Følger drømmen

– Programmet gikk vel rundt år 2000, og der var det en som snakket om at man ikke skulle dø uten å forsøke å realisere drømmene sine. Jeg hadde tenkt noen år på at jeg hadde lyst til å skrive, og da bestemte jeg meg for å prøve, forteller Granhus.

Det gikk veldig bra, og debuten «Hevneren» ble fulgt opp av «Be en bønn for Sikas» og nå «Malstrømmen».

Handlingen i den siste boken utspiller seg i Nord-Norge, både i Bodø og Landego, og et fiktivt sted som minner veldig om Lofoten.

Granhus avviser imidlertid at det er jobben i NAV som gir mest inspirasjon.

– I den første boka mi tok jeg livet av en trygdesjef, til glede for mange. Bøkene handler ikke om NAV på noen måte, men i den siste boka lar jeg etterforskeren min oppsøke NAV, så det har en liten plass i den siste boka. Og jeg kan ikke utelukke at jeg ubevisst kanskje har snappet opp noen personskildringer fra NAV-kontoret, sier 45-åringen.

Språk

Granhus har fått skryt av anmelderne for språket sitt, og han forteller at det er noe han bruker mye tid på.

– Jeg tar meg god tid, og det er veldig viktig for meg at språket er godt. Det hjelper ikke om du propper boka med all verdens spenning om ikke språket er godt, sier han.

Så langt har bøkene blitt til på kveldstid, men nå som det bor færre barn hjemme får Granhus mer tid til å skrive. Den siste boka er solgt til tyske utgivere, og det er ikke usannsynlig at den vil bli utgitt i flere land. Granhus sier han kommer til å fortsette å skrive så lenge det er morsomt.

– Det har begynt å løsne litt med utenlandssalg, og jeg kommer til å skrive så lenge det er artig, og så lenge jeg får utgitt bøkene. Og jeg har selvsagt en liten drøm om at det skal være mulig å leve av skrivingen, men det er et usikkert marked, sier han.

Boka «Malstrømmen» ble omtalt i forrige utgave av NTL-magasinet, og fikk toppkarakter.

Annonse

Flere saker

Annonse