JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter Frps kutt i Skatteetaten

Frps foreslåtte kutt på 645 millioner kroner i Skattedirektoratet er useriøst, mener leder Stein Thorvaldsen i NTL Skatt.

I Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett ligger det et kutt på 645 millioner kroner i Skattedirektoratets budsjett, skriver ANB. Det utgjør 14 prosent av etatens budsjett, og møtes med hoderysting av NTL Skatts leder.

- Herre min. Et slikt kutt ville vært utrolig dramatisk og meget uheldig, er hans umiddelbare reaksjon.

- Har ikke fulgt med

Thorvaldsen mener Frp ikke kan ha fått med seg rekken av medieoppslag om skattedirektørens nye fullmakt til å legge ned små skattekontorer landet rundt. Han peker på at mange, spesielt utenlandske arbeidstakere, er helt avhengige av å kunne fysisk møte opp på et skattekontor.

Les også: Slår ring om skattekontorene

- Det høres ut som Frp tror hele verden er frelst etter at vi kan levere selvangivelsen på internett. Et slikt kutt er det motsatte av det vi vil synes er naturlig, sier han.

Om dette budsjettet hadde blitt vedtatt, er Thorvaldsen sikker på at det ville ført til oppsigelser i Skatteetaten. Nå skal 20 millioner kuttes, og bare det er vanskelig.

- Å kutte med over 600 millioner kroner, kan ikke gjøres på annen måte enn å nedprioritere mange utviklingsoppgaver. Det vil gå på bekostning av det Frp er opptatt av, å forenkle for innbyggerne. Dette er veldig lite seriøst, spør du meg.

Skattesnyteri

SVs Roger Schjerva mener at Fremskrittspartiet nå har blitt skattesnyternes parti.

- Fremskrittspartiet framstår som en fagforening for økonomisk kriminelle, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå.

SV-statssekretæren i Finansdepartementet er rystet over at Fremskrittspartiet foreslår å kutte 730 millioner kroner på budsjettene til Skatteetaten, Tolletaten og Finanstilsynet.

- Det er behov for å styrke kontrollarbeidet, ikke svekke det. Dersom det skal kuttes så mye som Frp foreslår på ett år, så vil det gå ut over den daglige driften av hele skatteetaten. Det er ikke rom for å svekke kontrollinnsatsen på dette området, sier Schjerva.

Frp vil effektivisere

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein tar kritikken med ro og sier humoristisk at «noen må være talsmenn for alle svake grupper».

- Fremskrittspartiet mener det må stilles effektiviseringskrav til hele offentlig sektor. Nå ordner vi jo selvangivelsen på internett, og det må da gi en effekt, sier Leirstein.

- Så du er ikke redd for at økonomisk kriminalitet vil øke i omfang ved slike budsjettkutt?

- Nei. Hvis regjeringens budsjettnivå og logikk skal være grensen, så mener jeg det er underlig at vi har økonomisk kriminalitet i dag. Samtidig må jeg få presisere at Fremskrittspartiet øker politibudsjettet og derigjennom Økokrim. På den måter styrker vi innsatsen overfor de store sakene innenfor økonomisk kriminalitet, sier Leirstein.

Annonse

Flere saker

Annonse