JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Holder pensjonen varm

–Vi vil holde pensjonssaken varm, sa Stein Asthøy til LO-Aktuelt under en konferanse med 150 deltakere i Oslo i dag.

stig.christensen@lomedia.no

Asthøy leder organisasjonen «Forsvar offentlig pensjon», som har en rekke spørsmål til politikerne om hvordan ulike pensjonsspørsmål nå blir håndtert.

Spørsmål som ble diskutert var:

– Hva skjer med grunnlovsvern av opptjente rettigheter?

– Hva skjer med pensjonsrettighetene til de som er født etter 1958?

– Hva skjer med opptjente pensjonsrettigheter fra offentlig sektor (oppsatt pensjon) for dem som går av med privat AFP?

– Hva skjer med særaldersgrensene?

Sjekk spesialsiden om pensjonsreformen

Ønsker omkamp

Stein Asthøy ønsker omkamp, fordi han mener regjeringen nå tolker seg vekk fra det resultatet som er avtalt.

– Vi vil ha tilbake resultatet av 2009-oppgjøret, sier han til LO-Aktuelt.

Det er offentlig tjenestepensjon han snakker om og kjemper for. Asthøy viser til et oppslag i Dagens Næringsliv (DN) 12. november, der det framgår at en 27-årig butikkansatt vil få godt under 40 prosent av lønna hvis hun går av ved 62 års alder.

– Man kan si det er overraskende at forskjellene er så veldig markerte, sier Fafo-leder Jon Hippe til DN. Han står bak en rapport om nye tjenestepensjoner på oppdrag fra Storebrand. På konferansen i dag ble det presentert mange beregninger som peker i retning av at mange vil tape mye på pensjonsreformen. Særlig gjelder det unge mennesker.

Sjekk ord og uttrykk i pensjonsdebatten

Sarkozy ærligere

Samfunnsøkonom Jan Mønnesland ga klart uttrykk for at reformen var gjennomført for at staten skulle spare penger. Han viste til at statsminister Jerns Stoltenberg ville «slå ring om AFP», men mente det bare var navnet som ble vernet, mens innholdet var forandret. Sånn sett hevdet han at Sarkozy var mer ærlig.

– Han sier rett ut at staten må tjene penger, kutter i pensjonene og tar kampen.

Klemet Rønning-Aaby , rådgiver i Fagforbundet, var en av innlederne. Han understreket at arrangøren hadde stilt flere gode spørsmål, men problemet var at det kommer lite fra regjeringen for tiden.

– Hva som skjer framover er usikkert. Vi vet ingen ting, sa Rønning-Aaby.

Mulige rettsstvister

Det kan ligge an til rettstvister på spørsmål om etterlattepensjon, levealdersjusteringens konsekvens og utbetalingene til dem som allerede har fratrådt med en særaldersgrense på 60 år.

– Regjeringen utfordrer grunnloven, noe som vil bli gjenstand for en rettslig prøving, sa Rønning-Aaby. For dem som er født i 1963 kan det se ut som at pensjonen blir 58 – 59 prosent, ikke 66.

Flere talere etterlyste initiativ fra sentralt LO-hold som kan mobilisere grasrota, da de mente det trengs et trøkk nedenifra for å få til resultater på toppen.

– Det er ikke lett å være sterk og klar når man ikke kan være sterk og klar i forhold til noe, men jeg er bekymret for de sosiale konsekvensene, sa Klemet Rønning-Aaby.

Annonse
Annonse