JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever lengre arbeidsuke

Langt flere kommuneansatte må jobbe 42 timers uke, mener danske kommuner. I dag starter tarifforhandlingene.

Før helga lekket Kommunenernes Landsforening sitt ønske om lengre arbeidstid til Jyllandspostens arbeidslivsportal (epn.dk)

www.epn.dk

– I dag er det nærmest skrevet i stein at fulltid er 37 timer i uken. Det er en oppfatning vi vil gjøre om på, sier Michael Ziegler, formann i KLs lønns- og personalutvalg.

Vil være føre var

Han innrømmer at timingen ikke er den beste, siden danske kommuner er inne i en periode med stadige oppsigelser.

– Men i løpet av de neste seks årene går en fjerdedel av personalet over i pensjon eller på etterlønn. Da blir det vanskelig å få nok hender i arbeid, forklarer Ziegler.

Drømmescenario

Arbeidslivsforskeren professor Flemming Ibsen ved universitetet i Aalborg tviler på at de kommunale arbeidsgiverne vil vinne fram med sitt krav.

– Det er arbeidsgivernes drømmescenario at det ikke finnes noe som heter fast arbeidstid. Da vil det jo heller ikke være noe som heter overtid, sier Ibsen.

Hverken dansk LO eller forhandlingskartellet for kommunesektoren har så langt kommentert arbeidsgivernes ønske om lengre arbeidstid.

Lite populær plusstid

Normal arbeidstid for kommuneansatte i Danmark er 37 timer, men siden 2008 har man hatt en ordning med såkalt «plusstid» som har åpnet for 42 timers arbeidsuke. En opptelling i forkant at tariffoppgjøret viser imidlertid at bare 75 personer har benyttet seg av muligheten. Det er bakgrunnen for at arbeidsgiverne nå vil ha regelendringer som gjør det lettere å praktiserer 42 timers uke.

Tariffoppgjøret for de kommuneansatte innledes med utveksling av krav i dag. Reelle forhandlinger kommer først i gang i januar, og i løpet av februar skal oppgjøret – etter planen – avsluttes med at partene undertegner en ny tariffavtale som trer i kraft fra 1. april.

Annonse
Annonse