JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL & IT med vikaravtale

torgny.hasaas@lomedia.no

EL & IT Forbundet har inngått tariffavtale med bemanningsbyrået Adecco. Fra 1. januar i år gjelder avtalen for Adeccos avdelinger i Oslo, Bergen og Stavanger.

– Hva slags lønnsnivå er det på avtalen. Det samme som Landsoverenskomsten for elektrofag?

– Nei, problemet er at det ikke er noe nivå. Det vi har gjort er å inngå en avtale med Adecco, sier forhandlingsleder i forbundet Jan Olav Andersen til LO-Aktuelt.

– Vi holder på å etablere en klubb i bedriften, og når den er på plass blir det lokale forhandlinger. Foreløpig betaler Adecco overenskomstens minstelønnssats.

– Er du komfortabel med en slik avtale?

– Nei, egentlig ikke. Men det er den vi har etter at LO og NHO ble enige om en avtale for vikarbyråene i forkant av årets tariffoppgjør, sier Andersen.

Han sier at hvis forbundet ikke er fornøyd med avtalen så er det en mulighet for å si den opp.

EL & IT Forbundet er kjent for sin motstand mot vikarbyårer og midlertidige ansettelser. For tre uker siden gjennomførte de en politisk streik for faste ansettelser.

I mars, rett før oppstartetn av årets tariffoppgjør inngikk LO og NHO en prinsippavtale for bemanningsbransjen.

Mesteparten av avtalen gjelder vanlige kjøreregler i arbeidslivet. Den sier ingenting om lønnsnivået, men følgende om prinsippe for lønnsfastsettelse:

«Ved arbeid i innleiebedrifter skal lønnsfastsettelsen/lønnsvilkårene ta utgangspunkt i den landsomfattende tariffavtale som gjelder for bransjen det leies ut til, samt at det for den enkelte skal tas hensyn til vedkommendes kompetanse og lønnsnivået for tilsvarende arbeid i innleiebedriften.

Lokale forhandlinger

En gang årlig skal det føres reelle forhandlinger om lønns- og arbeidsbetingelser.»

Det foregår i disse dager slik forhandlinger overfor en rekke bemanningsforetak. Forbundene som er i forhandlinger er blant annet Industri Energi, Arbeidsmandsforbudnet og Fellesforbundet.

Annonse
Annonse