JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Freder uførebetaling til unge

Raymond Johansen er krystallklar fra talerstolen på Kartellkonferansen. Han garanterer at Arbeiderpartiet ikke skal kutte i uførebetalingene til unge under 30 år.

kristian.brustad@lomedia.no

Debatten raser om uføretrygden. De rødgrønne er under angrep blant annet på uføretrygd til unge under 30 år. Partisekretær Raymond Johansen lover på Gol å frede utbetalingene.

- Nivået på uføretrygd skal ikke reduseres. Selvfølgelig skal den ikke det, sier Johansen.

Krav

Men han garanterer ikke at det ikke vil bli stilt andre krav. For Aps partisekretær mener det er et samfunnsproblem at unge faller utenfor.

- Det er et problem dere at veldig mange under 30 blir unge uføre, og utdefinert av arbeidslivet for resten av livet, poengterer Johansen.

Han vil stille spørsmålet:

- For den personen utenfor samfunnet, hva er det beste vi kan gjøre for at den personen kan bli en del av samfunnet? Det er ikke sikkert den beste oppmerksomhet vi kan gi er å betale ut uføretrygd, sier Johansen.

<object name="kaltura_player" id="kaltura_player" type="application/x-shockwave-flash" allowScriptAccess="always" allowNetworking="all" allowFullScreen="true" height="168" width="200" align="right" data="http://77.88.102.50/kalturaCE/index.php/kwidget/wid/_1/uiconf_id/48410/entry_id/uhls9zjlu6"><param name="allowScriptAccess" value="always" /><param name="allowNetworking" value="all" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><param name="movie" value="http://77.88.102.50/kalturaCE/index.php/kwidget/wid/_1/uiconf_id/48410/entry_id/uhls9zjlu6"/><param name="flashVars" value=""/><param name="wmode" value="opaque"/><a href="http://corp.kaltura.com">video platform</a><a href="http://corp.kaltura.com/technology/video_management">video management</a><a href="http://corp.kaltura.com/solutions/overview">video solutions</a><a href="http://corp.kaltura.com/technology/video_player">free video player</a></object>

Frafall

Han mener det er et kjempeproblem at unge står utenfor arbeidslivet. Johansen bruker frafallet fra videregående skole som et eksempel. Klarer man å redusere frafallet fra 30 til 20 prosent, vil samfunnet spare 15 milliarder kroner.

- Derfor er det så viktig å ha fokus på arbeidslinja. Fokus på spleiselaget. At ingen faller utenfor, mener Johansen.

Bidra

Han avviser at uføremeldinga som er på trappene bare handler om å kutte, men like mye om å bidra.

- Det handler om at unge uføre kan være litt mer innenfor. Bidra litt i arbeidslivet, framhever Johansen.

Men han erkjenner at det ikke bare blir enkelt å få unge uføre tilbake i jobb. Johansen mener det er mange som ønsker å delta litt. Som har en restarbeidsevne, men som ikke får muligheten.

- Arbeidsgivere i vårt harde samfunn, med høye produktivitetskrav, tar ikke inn folk som ikke kan yte 100 prosent, erkjenner Johansen.

Kritikk

Før han sparker litt til presse og andre debattanter.

- Det er kritikk til dere alle. Alle debatter blir kvalt før de starter. Det var ikke meningen i forhold til en uføredebatt. For det handler om å gjøre det bedre for den det gjelder, framhever Johansen.

Annonse
Annonse