JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fullt mulig å takle eldrebølgen

At eldrebølgen krever innstramming, er en myte fra høyresida, sier Manifests Magnus Marsdal.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

På Kartellkonferansen på Gol gikk Magnus Marsdal i tankesmia Manifest Analyse løs på høyresidas argumentasjon om at vår aldrende befolkning betyr at vi må redusere velferdsnivået.

Ideologisk cocktail

Han avviser at det er noen uføreeksplosjon slik høyresida hevder, og advarer mot en kampanje for å svekke velferdsnivået.

- De konstruerer et skille mellom ”oss som jobber” og de som ”lever på vår bekostning”. Det er livsfarlig for den norske modellen om en får inn en slik problemstilling, sier Marsdal.

Muligheter

Marsdal mener det er fullt mulig å øke det norske velferdsnivået, samtidig som vanlige arbeidstakere får en skikkelig lønnsvekst. Om det offentlige får 48 prosent av veksten og det private 52 prosent, sier Marsdal velferden er sikret.

- Det blir kjøpekraftsforbedring og nok til alle, i tillegg har vi berget felleskaplig regi på velferdstjenestene, sier han.

Marsdal aksepterer ikke at det etableres en sannhet om at vi må stramme inn, og at vi ikke kan velge mellom fortsatt stor offentlig velferd eller innstramming.

- Vi kan velge innstramming eller den norske modellen. For høyresida er det selvsagt tjenelig å få det inn i folks bevissthet at innstramming er eneste mulighet, men det er en politisk mulighet, ikke en økonomisk nødvendighet. At eldrebølgen tvinger oss til innstramminger er politisk ønsketenkning fra høyresida, men også den tyngste myten, sier han.

Annonse
Annonse