JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik hos Bekken & Strøm

Arbeidsretten slo torsdag ettermiddag fast at Fellesforbundets og HKs varsel om plassfratredelse var korrekt. Dermed blir det streik hos Bekken & Strøm fra fredag.

– Vi har vunnet fram, var den korte, men megetsigende beskjeden som Reidar Lundemo ga Magasinet for fagorganisertes nettavis. Lederen av Fellesforbundets tariffavdeling forteller at Fellesforbundet og Handel og Kontor fikk medhold i Arbeidsretten torsdag ettermiddag.

Gjorde helt rett

I domsavsigelsen heter det at "iverksettelse av arbeidsnedleggelse... på grunnlag av varsler av 8. november 2010, med meddelelse av plassoppsigelsens endelige omfang, kan gjennomføres uten hinder av arbeidstvistloven... Saksomkostninger tilkjennes ikke. " Klar tale, med andre ord.

Dermed går 19 medlemmer av Handel og Kontor og Fellesforbundet ut i streik fra i morgen tidlig (26. november) - for å få eierne til å undertegne tariffavtale hos Gjøvik-bedriften Bekken & Strøm. Streikeforberedelsene er i full gang nå, sier Lundemo.

"De ansattes begrunnelse for kravet er enkel. De ønsker å ha den samme retten som andre arbeidstakere, nemlig retten til tariffavtale for å sikre sine lønns- og arbeidsvilkår" skriver Handel og Kontor og Fellesforbundet i en felles pressemelding.

Les hele pressemeldingen her.

– I tråd med loven

Bakgrunnen for stevningen fra Bekken & Strøms advokat var at Gjøvik-bedriften mener at plassoppsigelsen og plassfratredelsen ikke er fremmet i tråd med Arbeidstvistloven. De varslet derfor at det vil bli fremmet erstatningskrav mot forbundene for ulovlig arbeidsnedleggelse hvis streiken gjennomføres. Arbeidsretten mener imidlertid noe annet. Forbundene fremmet varslene i tråd med Arbeidstvistloven.

På grunn av stevningen måtte den planlagte arbeidskonflikten bli utsatt flere ganger. Fra fredag morgen av er det altså alvor.

Sa nei til 60 millioners-kontrakt

I september ble det kjent at arbeidsklærprodusenten Bekken & Strøm mistet en 60 millioners kontrakt med entreprenørselskapet Veidekke ASA (over tre år) fordi Gjøvik-firmaet ikke vil inngå tariffavtale. Kontrakten ville sørget for at Opplands-bedriften hadde hatt behov for fem nyansettelser.

Bakgrunnen for at Veidekke ikke ga kontrakten til Bekken & Strøm er at konsernet følger ILO-konvensjonene i alle sine innkjøp over hele verden, skrev Oppland Arbeiderblad i sin tid.

– Det at vi sier nei takk til så store kontrakter, viser vel bare hvor viktig prinsippet om ikke å inngå tariffavtale er for oss, sa daglig leder Sven G. Strøm til avisen for noen uker siden.

Tjener godt på bedrifter med tariffavtale

– Det er litt spesielt, ja, er kommentaren til Veidekkes konserntillitsvalgt Steinar Krogstad.

– Det er nettopp tariffavtalen som sikrer de ansatte i bedriftene gratis arbeidsklær. Og det er bedrifter med tariffavtale som Bekken & Strøm hovedsakelig får sine oppdrag fra. Eierne lever altså godt av bedrifter med tariffavtaler, men vil altså selv nekte sine ansatte den, poengterer Krogstad i samtale med Magasinet for fagorganiserte.

Solide overskudd

Bekken & Strøm AS har gått med solide overskudd de siste årene. I 2007 var årsresultatet på rundt 15,5 millioner kroner, året etter 13 millioner og i fjor snaue 10,5 millioner kroner.

– HER kan du lese de fagorganisertes innlegg i Oppland Arbeiderblad: "Sannheten om mønsterbedriften Bekken & Strøm"

Annonse
Annonse