JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil løfte fram barna

– Vi har hatt 20 år med kvinnepolitikk. Nå må vi få en barnepolitikk.

stig.christensen@lomedia.no

Det sier Cecilie Omre, førstelektor i sosialt arbeid. Hun setter stor pris på at rogalandsbenken i går foreslo et skarpere fokus på barne- og ungdomspolitikk i FOs prinsipprogram.

Det var Kim Kroken som fremmet forslaget fra FO i Rogaland. Hun mener det er fare for at barndommen får for liten egenverdi, og at barns opplevelser og rettigheter ikke får den plass det fortjener.

– Barn må bli sett på som aktive deltakere og kompetente aktører i sitt eget liv, sa Kroken til FO-kongressen.

I forslaget heter det at «FNs barnekonvensjon er ratifisert av Norge og klargjør barnets stilling som eget rettssubjekt. Barnet har selvstendige rettigheter. Rett til omsorg, medbestemmelse og beskyttelse er sentrale elementer. Barn skal ses som en del av sin familie og sitt nettverk. Prinsippet om barnets beste skal være styrende for alle beslutninger om barn og unge. Norge må sikre et fellesforstått ansvar for barndom, og holde fast på ambisjonen om å være et av verdens beste land å vokse opp i, for alle barn og unge».

Støtte fra mange hold

Flere talere støttet opp om denne sterkere prioriteringen av barn i prinsipprogrammet. Noen foreslo det som et eget nytt punkt på linje med kvinnepolitikk, andre under avsnittet om helse- og sosialpolitikk. Skal man dømme etter stemningen i salen vil forslaget bli vedtatt.

Må få en barnepolitikk

– Barnekonvensjonen sier at barn skal høres og delta i beslutninger, sier Cecilie Omre til LO-Aktuelt under kongressen. Hun er førstelektor i sosialt arbeid, og sitter i en faggruppe i FO, samtidig som hun har vært en pådriver for å få barns interesser høyere på dagsorden.

– Egentlig er vi kommet overraskende kort i Norge på dette feltet. Omre understreker at barn sitter på kunnskap om egne opplevelser.

– Vi må politisere synet på barn, mener hun og understreker at barn har meninger og krav på deltakelse og selvstendige rettigheter.

– Derfor må barn også høres. Vi har hatt 20 år med kvinnepolitikk. Nå må vi få en barnepolitikk. Synet på barn kan ikke privatiseres lenger, mener Omre.

Utanningen må styrkes

Førstelektoren mener barnevernet langt fra er godt nok. I tråd med dette ønsker hun å styrke barnevernutdanningen.

– Tre år er ikke nok for å gjøre en god jobb for de barna som faller utenfor, mener Omre som dermed griper dermed rett inn i en het debatt om utdanningspolitikk i organisasjonen.

Annonse
Annonse