JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisa er over

- Lille julaften er vi tilbake på samme nivå som da finanskrisen inntraff for to år siden, smiler sjeføkonom Tor Steig i NHO.

einar.fjellvik@lomedia.no

NHO-bedriftene venter bedring i markedssituasjonen i 2011, viser Næringslivets Økonomibarometer som Næringslivets Hovedorganisasjon offentliggjorde i dag.

Én av tre bedrifter oppfatter markedssituasjonen som god. Neste år tror særlig bygg- og anleggsbransjen og tjenestenæringene på bedre tider. Men selv om bedriftene regner med at behovet ofr arbeidskraft vil vokse med 1,32 % fra i år til neste år, venter NHO at arbeidsstyrken vil vokse noe mer. Nettoresultatet blir at arbeidsløsheten vil øke fra 3,5 til 3,75 %.

Ifølge NHO-barometret er det oljeinvesteringene og privat forbruk som nå driver den økonomiske oppgangen. Investeringene i de delene av norsk økonomi som ikke dreier seg om olje og gass holder seg fortsatt lave og bidrar til å holde den økonomiske veksten nede, mener NHO.

Næringslivets Økonomibarometer bygger på svar fra 1870 bedrifter om den aktuelle situasjonen og utsiktene for 2011 på områder som lønnsomhet, arbeidsmarkedet og investeringer, samt andre nøkkeltall for norsk og internasjonal økonomi.

LAST NED: Næringslivets økonomibarometer (pdf)

Resultatene i Økonomibarometret samsvarer godt med den forventningsundersøkelsen Norges Bank offentliggjorde i går. Her er økonomer, næringslivsledere og partene i arbeidslivet spurt om sine forventninger til den økonomiske utviklingen det neste året.

Nesten halvparten av næringslivsledere sier de venter bedre lønnsomhet og flere ansatte i løpet av de neste 12 månedene. For ett år siden var det bare en av tre næringslivsledere som så såpass lyst på framtida.

Signalene fra partene i arbeidslivet er at de forventer en lønnsvekst på 3,5 % og en prisvekst på 2,1 % nesten år.

LAST NED: Norges Banks forventningsundersøkelse for 4. kjvartal (pdf)

Annonse
Annonse