JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

85 000 inn i julemåneden uten jobb

Det ble litt flere arbeidsløse i november. Det er likevel to tusen færre som går arbeidsløse inn i desember i år enn i fjor.

einar.fjellvik@lomedia.no

Dagens tall fra Nav forteller at 69 366 personer var registrert som helt arbeidsløse ved utgangen av november. Det betyr en offisiell arbeidsløshet på 2,7 %.

I tillegg var 15 445 personer midlertidig sysselsatt på ulike arbeidsmarkedstiltak. Summerer vi de to gruppene, betyr det en brutto arbeidsløshet på 3,3 %.

Justert for normale sesongsvingninger økte brutto arbeidsløsheten med vel 500 personer fra oktober til november. Dermed bekrefter dagens tall tendensen fra tidligere i høst. Siden august har arbeidsløsheten økt sakte, men sikkert.

LAST NED: Novembertallene fra Nav

Arbeidsmarkedstiltakene halvert

Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad gir to forklaringer på denne utviklingen:

Regjeringen har redusert tallet på tiltaksplasser. I november i år var over 6 000 færre midlertidig sysselsatt på arbeidsmarkedstiltak, sammenliknet med november i fjor.

Mange av de som mistet jobben da finanskrisa var på sitt verste, sliter fortsatt med å komme i arbeid igjen. Gruppa av folk har vært arbeidsløse i halvannet år eller mer er godt og vel fordoblet det siste året.

Offentlig sektor øker

Arbeids- og velferdsdirektøren kan også melde om et endret mønster når det gjelder hvem som nå blir arbeidsløse. Det siste året er det blant offentlig ansatte, innen undervisning, helse/pleie/omsorg og barne/ungdomsarbeid, at arbeidsløsheten har vokst mest.

Ser man på totaltallene er det likevel fortsatt industrien og bygg og anlegg som er hardest rammet, med henholdsvis 4,0 og 4,6 % arbeidsløse. I undervisning og i helse/pleie/omsorg er arbeidsløsheten fortsatt bare omkring 1 %.

Fylkestallene viser at Oslo topper arbeidsløshetsstatistikken også for november, med 3,6 % helt arbeidsløse. Lavest arbeidsløshet har Sogn og Fjordane med 1,9 %.

Annonse
Annonse