JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Boutgifter sluker husholdningsbudsjettet

For 50 år siden gikk 4 av 10 husholdningskroner til mat. I dag har boutgiftene overtatt som husholdningenes største pengesluker.

Det er Statistisk sentralbyrå som har samlet informasjon om hvordan pengeforbruket til norske husholdninger har endret seg over tid. Den mest dramatiske endringen er at vi i dag bruker vesentlig mindre del av inntekten på mat, mens boutgiftene legger beslag på en stadig større del av husholdningsbudsjettet:

– I 1958 brukte vi nesten 40 % av inntektene til mat. I fjor var andelen nede i 12 %.

– Utgifter til bolig, lys og brensel har derimot økt fra å utgjøre knappe 15 % av husholdningsbudsjettet i 1958 til 31 prosent i 2009.

Potetens svanesang

Også matvanene våre er kraftig endret i denne perioden. Først og fremst har poteten lidd en krank skjebne. Mens vi satte til livs 80 kilo poteter hver i 1958, nøyde vi oss med 30 kilo hver i fjor. Til gjengjeld har kjøttforbruket gått opp fra 30 til 50 kilo per person.

Bilen har blitt allemannseie

Også transportutgiftene har skutt i været. For 50 år siden la de beslag på omkring 7 % av husholdningenes inntekter. I dag er andelen oppe i 31 %. En viktig forklaring er at bilen er blitt allemannseie i denne perioden. I 1958 var biler fremdeles et rasjoneringsgode og noe man bare kunne kjøpe etter å ha innhentet myndighetenes tillatelse. Så sent som i 1980 hadde bare 623 % av alle husholdninger bil. I dag er andelen oppe i 83 %. Blant par, med eller uten barn, er det over 90 % som har bil.

Mer til kultur og fritid

Også kultur og fritid er utgiftsposter som legger beslag på en større andel av husholdningsbudsjettet i dag enn for 50 år siden. 13 % av inntektene bruker iv i dag på slike aktiviteter.

Annonse

Flere saker

Annonse