JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle rettigheter!

Hotell- og Restaurantarbeiderforbundets historie er nå skrevet. – Det var verre enn jeg trodde, sier forfatter Harald Berntsen.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Virkeligheten er verre enn man tror, sier Harald Berntsen. Berntsen har skrevet historia til Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet som ble lansert i dag. Boka heter «Alle rettigheter!» og omfatter forbundets historie fra 1931 og fram til forbundet ble en del av Fellesforbundet i juni 2007.

– Både usaklige oppsigelser og voldelig trakassering av unge kvinner er det mange eksempler på, sier han når han svarer på LO-Aktuelts spørsmål om det er noe som overrasket ham når han har fordypet seg i det tidligere forbundets historie.

Lange dager – og tøffe damer

Han var også overrasket over hvor lange arbeidsdager det faktisk var i bransjen. I hotell- og restaurantbransjen kunne arbeidsuka være oppe i 100 timer. Helt fram til 1969 var bransjen untatt fra arbeidervernloven.

Men Berntsen er også imponert over mange tøffe damer i bransjen og forbundet som har turt å stå opp og si i fra. Han trekker spesielt fram SAS-streiken i 1994 mot at renholdet på hotellet skulle settes bort til et eksternt rengjøringsbyrå.

– Der var det mange ulike nasjonaliteter og det var et eksempel der hele fagbevegelsen sto bak, sier han.

Vendepunktet

Med Hotell- og restaurantarbeiderforbundets historie er den siste og sjuende delen i Fellesforbundets historie skrevet. Tidligere har alle de ulike forbundene som har blitt en del av Fellesforbundet fått sine historiebøker.

Hotell- og restaurantarbeiderforbundet ble stiftet i 1931, og LO hadde store forventninger til at dette skulle bli et av LOs største forbund. Det gikk treigt fram til det store vendepunktet for arbeiderbevegelsen i 1935 med Nygårdsvold-regjeringa og hovedavtalen. Fra 1934 til 1939 økte forbundets medlemstall med 5000 medlemmer til 7000 medlemmer.

Forbundet var ikke mer enn stiftet før den første konflikten oppsto om tariffavtale ved Grand og Victoria hotell på Hamar.

Berntsen sa at målet for fagbevegelsen er å få kollektive tariffavtaler. Metodene er streik, boikott og blokade. Både han og Fellesforbundet 1. nestleder Anders Skattkjær påpekte at dette langt fra har blitt uaktuelt. Det er bare å se på den aktuelle streiken som foregår nå ved Rockefeller og John Dee i Oslo.

Verre uten kontroll

– Har det blitt bedre med åra?

– Store deler av denne bransjen er uten kontroll og der har det blitt verre, sier Berntsen.

«Alle rettigheter» er ikke bare en forbundshistorie. Det er også en historie om en bransjes utvikling, en bransje som har følt både de politiske og økonomiske konjunkturene på kroppen. Blant annet da Høyre-regjeringa i begynnelsen av 80-tallet liberaliserte utelivsbransjen og det useriøse markedet eksploderte.

Boka er på over 500 sider og er gitt ut på Gyldendal Akademiske forlag.

Annonse
Annonse