JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp-kraftlinje godkjent

Ola Borten Moes omstridte kraftlinje i Sogn og Fjordane har nå fått rettens velsignelse.

Det er klart etter at Statnett torsdag fikk rettslig tilgang til den omstridte traseen og transformatorstasjonstomten i Ålfoten i Bremanger i Sogn og Fjordane.

Konflikten rundt traseen oppsto i 2011, da Olje- og energidepartementet under ledelse av statsråd Ola Borten Moe (Sp) endret traseen for kraftlinjen og bestemte at den skulle gå gjennom verneområdet i Sørdalen.

Dermed kom også beskyldningene om kameraderi fordi linjen ble flyttet vekk fra eiendommene til Senterparti-folk og inn i verneområdet.

– Les også: Sier ja til kraftlinje

– Nå har vi fått den avklaringen og de nødvendige tillatelsene vi har ventet på for å få startet byggeaktiviteten i Ålfoten, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.

– Å få på plass ny 420 kV–linje mellom Ørskog og Sogndal er av stor betydning for forsyningssikkerheten og realiseringen av ny fornybar energiproduksjon i Sogn og Fjordane og Midt–Norge.

Statnett mottok kjennelsen fra Fjordane tingrett i Førde torsdag. Men selv om kampen i tingretten er vunnet, kommer grunneierne til å anke avgjørelsen, melder NRK.

– Jeg ser ikke på det som et endelig vedtak. Vi kommer til å anke videre til lagmannsretten, sier grunneier Ole Johnny Myklebust Elde.

– Les også: Nei til kraftlinje i Bremanger

Grunneierne skal snart i en ny rettssak, denne gangen er motpart Miljøverndepartementet og statsråd Bård Vegar Solhjell (SV) i Oslo tingrett. Bakgrunnen er Solhjells beslutning om å gi grønt lys til å bygge Ørskog-Fardal-linjen gjennom Sørdalen naturreservat.

Myklebust Elde håper den kommende borgerlige regjeringen gjør ord om til handling, og gjør om vedtaket om å flytte traseen i Ålfoten.

– Vi venter at de setter seg inn i saken, gjør om vedtaket og legger linjen tilbake til Førdedalen, sier Elde. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse